O víkendu ve Zlíně vyvrcholí mistrovství Evropy v silniční cyklistice juniorů a jezdců do třiadvaceti let. Na programu je závod s hromadným startem, který se pojede na náročném okruhu.

„Chceme ve Zlíně založit cyklistickou tradici. Zástupcům Evropské cyklistické federace se náročná trať velmi líbí. Na její doporučení jsme museli shánět balíky slámy,“ upozorňuje technický ředitel zlínské sekce šampionátu Vladislav Hamrla.

Start i cíl jsou v centru Zlína na ulici Štefánikova před budovou Univerzity Tomáše Bati. Na cyklisty čeká při hromadném silničním závodě jeden z historicky nejtěžších okruhů v rámci mistrovství Evropy, který měří přes deset kilometrů a vede z centra Zlína do městských částí Kudlov a Jaroslavice.
Okruh hraje do karet především vrchařům.

Mladí Žraloci lovili medaile na letních šampionátech. Skvěle načasoval formu především Kryštof Bursa, který na republikovém  mistrovství žactva v Kopřivnici blýskl čtyřmi tituly. Plavci PK Zlín celkem získali osm medailí. Foto: archiv klubů
Zlínský plavec Bursa slaví čtyři mistrovské tituly a šest medailí

„Převýšení je podobné jako při Tour de France. Cílová rovinka čítá přes tři kilometry, což je parametr světových cyklistických závodů,“ říká Hamrla.

Pořadatelé očekávají velkou diváckou kulisu.

„Hodně fanoušků očekáváme ze Slovenska, kde zásluhou Petra Sagana je nyní cyklistika snad nejpopulárnějším sportem,“ prohlásil Hamrla.

Závod přinese fanouškům nejen cyklistiky velký sportovní zážitek zároveň, zároveň ale řada omezení zkomplikuje obyvatelům Zlína život.

„Občany města prosíme o shovívavost a trpělivost,“ uvedl náměstek primátora města Zlína Ondřej Běták, „Na trati máme v rámci zajištění bezpečnosti a hladkého průběhu závodu celkem dvanáct radiobodů,“ přidává hlavní organizátor Petr Juřík.

Na bezpečnost budou dohlížet také strážníci městské policie.

„Mistrovství Evropy v silniční cyklistice juniorů bude vedle Barum rally a Festivalového půlmaratonu dalším sportovním podnikem, který zásadním způsobem zasáhne do organizace dopravy ve městě. Jsme však připraveni nasadit odpovídající počet strážníků i technických prostředků tak, aby byla zajištěna bezpečnost závodníků i přihlížejících,“ uvedl k šampionátu ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček.

Pořadatelé se v obou dnech pokusí trať na půl hodiny uvolnit, aby obyvatelé mohli odjet či dojet do svých domovů podél trati.

„Vytiskli jsme kolem pěti tisíc letáků a kameloti je roznesli do všech schránek obyvatel podél trati,“ říká Hamrla.

Na letošním evropském šampionátu cyklistických nadějí se představí více než sedm set závodníků z třiačtyřiceti zemí.

Ve startovní listině je šest medailistů z loňského šampionátu, který se uskutečnil v dánském Herningu. Tuto elitní šestici hlavních favoritů tvoří Švýcar Marc Hirschi, Němka Lisa Kleinová, Nor Søren Waerenskjold, Holanďanka Lorena Wiebesová a Italky Elena Pirroneová s Letizií Paternosterovou.

Trenér českých cyklistů Tomáš Konečný přihlásil celkem jednačtyřicet závodníků po deseti jezdcích do kategorií mužů a žen do 23 let a juniorů a jedenáct juniorek.

K největším českým želízkům v ohni junior Karel Vacek nebo Nikola Nosková, která získala bronz v časovce.

Ilustrační foto
Zlínem projede pět set cyklistů, šampionát zavře silnice

Časový program ve Zlíně

Sobota 14. července
11:00 – 13:00 hodin: juniorky (7 kol)
14:30 – 17:30 hodin: ženy U23 (10 kol)

Neděle 15. července
9:00 – 12:00 hodin: junioři (11 kol)
13:00 – 17:00 hodin: muži U23 (14 kol)