Obě hráčky hladce vyhrály sobotní semifinále a vezou se na vítězné vlně. Shodně postoupily do hlavní soutěže z kvalifikace a sehrály již šest vítězných zápasů.

Tinjičová může ve Zlíně slavit dvojnásobný triumf, neboť první výhru si připsala ve čtyřhře společně s Jelicou Kostovovou z Bulharska, když ve finále zdolaly paraguajsko-brazilskou dvojici Veronica Cepedeová Roygová, Teliana Pereiraová.

Zlínský turnaj se hraje s dotací pětadvaceti tisíc amerických dolarů a vyvrcholí finálovým zápasem ve dvouhře v neděli 10. června od 11 hodin, pro diváky je vstup volný.

Úvodní semifinálový zápas byl zcela jasnou záležitostí, neboť Jasmina Tinjičová (na žebříčku WTA 312.) z Bosny a Hercegoviny porazila snadno ve dvou setech 6:0, 6:1 pátou nasazenou Jekatěrinu Ivanovovou (163.) z Ruska. Utkání trvalo necelou hodinu a překvapivě lehce ho zvládla kvalifikantka zlínského turnaje.

„Na kurtu jsem se cítila opravdu příjemně. Údery mi vycházely velmi dobře, ať už to byl forhend nebo bekhend. Pořád jsem věděla přesně, co dělám a jsem velmi šťastná, že to šlo tak rychle," pověděla po utkání jednadvacetiletá Tinjičová, která se musela prokousat náročnou kvalifikací.

Během sedmi dnů sehrála šest vítězných zápasů.

„Ano, odehrála jsem již v kvalifikaci a hrát takové množství zápasů je skutečně náročné. Naštěstí se mi vyhýbá zranění, nicméně ještě nejsem se svou momentální formou plně spokojena. Dovedu zahrát ještě lépe. Ráda bych ve Zlíně získala dva turnajové tituly," pověděla rodačka z bosenské Tuzly.

Po utkání ještě neznala jméno finálové soupeřky.

„Před několika měsíci jsem hrála v Maroku proti Španělce Torrové-Florové a byl to náročný zápas. Nicméně co se finálového duelu týče, je jedno kdo stojí na druhé straně. Doufám, že budu na finále dobře připravená. Uvidíme, jak to nakonec dopadne," uvedla Jasmina Tinjičová.

Jekatěrina Ivanovová zůstala v pavouku dvouhry jedinou nasazenou hráčkou, nicméně cestu do finále si nakonec neproklestila.

„Dnes jsem opravdu neměla šanci vyhrát. Soupeřka hrála velmi dobře, na kurtu byla jasně dominantnější a zkrátka lepší. Já jsem dělala vše, co bylo v mých silách, ale byla jednoznačně lepší," řekla čtyřiadvacetiletá Ruska, jenž svedla ve čtvrtfinále úspěšný třísetový boj s Češkou Kateřinou Kramperovou.

„Nejsem unavená po semifinále, ale po celém turnaji. Ale samozřejmě čtvrtfinále bylo velmi náročné. Byla jsem tři hodiny na kurtu, což bylo poznat na mém výkonu," upřesnila Ivanovová.

Ještě před závěrem úvodního setu se nechala ruská tenistka ošetřit přímo na kurtu turnajovým doktorem.

„Nejednalo se o nic vážného. Kurt je zde dost měkký a začalo se mi ozývat staré zranění. Raději jsem se nechala preventivně ošetřit," uzavřela sympatická ruská tenistka.

Finále si zahraje i další kvalifikantka Maria-Teresa Torrová-Florová (340.), která ve dvou setech 6:2, 6:3 vyřadila Catalinu Castanovou (286.) z Kolumbie.

„Hrálo se mi dobře. První set jsem vyhrála poměrně hladce, protože soupeřka hodně chybovala. Ve druhém setu se zlepšila a celá sada byla hodně vyrovnaná. Nakonec se mi naštěstí podařilo zápas vyhrát," uvedla dvacetiletá Španělka. Podobně jako Tinjičová prožívá velmi nabitý zápasový program.

„Do finálového duelu budu pouze odpočívat. Už jsem po všech odehraných zápasech tady unavená. Takže odpočinek je to jediné, co můžu dělat. Samozřejmě jsem šťastná za postup, ale nebude to jednoduché," uzavřela Maria-Teresa Torrová-Florová.

Zkušená Kolumbijka Catalina Castanová patří ve dvaatřiceti letech k nejstarším hráčkám na profesionálním tenisovém okruhu. Ve Zlíně dokázala vyřadit turnajovou jedničku krajanku Marinovou, ale na mladou Španělku nestačila.

„Maria-Teresa hrála velmi dobře. V prvním setu jsem byla neustále za lajnou a hrála svou hru. Ve druhém setu jsem se snažila hrát více agresívně. To se mi podařilo, nejspíš jsem ji tím trochu zaskočila a dostala jsem se do vedení 3:1. Pak ale začala opět hrát a v závěru mě porazila," hodnotila duel kolumbijská tenistka.

Přesto zlínský turnaj hodnotí pozitivně:

„Pro mě to byl velmi dobrý turnaj. Hrálo se mi dobře a diváci na kurtu byli skvělí. I kurt samotný byl přes to počasí vždy skvěle připraven," vyslovila poklonu pořadatelům Castanová. Před třemi lety zavítala poprvé do České republiky v rámci turnaje na pražské Štvanici.

„Líbí se mi u vás, nádherně není jen v Praze, ale i ve Zlíně," pověděla rodačka z Risaraldy, jenž se představí v příštím týdnu na stotisícovém turnaji ITF v Marseille.

Finálový zápas ve čtyřhře rozhodl až napínavý super tie-break. Bulharsko-bosenská dvojice Jelica Kostovová, Jasmina Tinjičová vyhrála po setech 4:6, 6:1, 10:8 nad třetí nasazenou paraguajsko-brazilskou dvojici Veronica Cepedeová Roygová, Teliana Pereiraová.

„Zatímco ve dvouhře jsem neuspěla, vše jsem si vynahradila výhrou ve čtyřhře. Takže odjíždím ze Zlína spokojena. S Jasminou jsme premiérově vytvořily dvojici a jsem příjemně překvapena, jak nám to tady klapalo. Odehrály jsme pěkné zápasy a věřím, že se ještě domluvíme na spolupráci při dalších turnajích," pověděla dvaadvacetiletá bulharská tenistka.

Finálový zápas dvouhry je na programu v neděli 10. června od 11 hodin. On-line přímé videopřenosy ze zlínského turnaje Smart Card Open Monet+ můžete sledovat na webové stránce www.teamtv.cz

Z výsledků: Dvouhra – semifinále: Tinjičová (BIH) – Ivanovová (RUS, 5) 6:0, 6:1, Torrová-Florová (ESP) – Castanová (COL) 6:2, 6:3. Ve finále se utkají: Torrová-Florová – Tinjičová.

Čtyřhra – finále: Kostovová, Tinjičová (BUL/BIH) – Cepedeová Roygová, Pereiraová (PAR/BRA, 3) 4:6, 6:1, 10:8

(ror)