Na mysli měl Jana Krbu. Přesto právě on a s ním i mladý nahrávač Jakub Janouch s blokařem Martinem Klapalem pomohli odvrátit hrozící katastrofu. Na palubovku se oba dostali ve třetím duelu v hale soupeře za nepříznivého stavu 1:2 na sety a od té doby vyhráli Mackovi svěřenci pět ze šesti sad a celou sérii 3:1. „Nebyla to příjemná situace, protože i ve čtvrtém setu jsme dlouho ztráceli dva až tři body,“ líčil Krba.

Čím jste dokázali otočit třetí duel?

Povedlo se nám s Kubou a Martinem pozvednout mužstvo morálně a útočně. Hlavně jsme od té doby hráli více kolektivně.

Předtím to tak nebylo?

Třetí zápas jsme začali výborně. V prvním setu nám vycházel servis a vůbec všechny činnosti se nám dařily. Pak se ale Havířov dostal nad nás a zdálo se mi, že na naší straně není stoprocentní vůle se poprat o výsledek. S naším příchodem se to změnilo. Více jsme chtěli zvítězit. Dám příklad. Soupeř mě zablokoval, kluci ale míč vykryli a bod jsme nakonec získali my. Jak bojoval Justy (Marek Tomáš – pozn. autora), bylo neuvěřitelné. Běhal jako dvacetiletý mladík, hecoval. I kdyby měl zlomenou nohu, tak snad zůstane na palubovce. Je to pravý kapitán.

Ani čtvrtý duel jste neodehráli bez výpadku. Za stavu 2:0 na sety jste přišli o dobře rozjetou třetí sadu. Co se přihodilo?

Beru to na sebe. Koncovka mi nesedla. Jeden útok jsem trefil do jednobloku, druhý jsem poslal do anténky a ani další nebyl ideální. Spolu s Kubou nás trenér vystřídal a vůbec bych se nedivil, kdyby mě před čtvrtým setem vyndal z palubovky. Tím, že mě podržel, mi dal najevo, že mi věří, a to mi pomohlo.

Zatímco v prvních dvou utkáních byla vaše úspěšnost útoků třetinová, v dalších dvou nad čtyřicet procent. Znamená to, že se vám vrací forma?

Doufám, že to tak je. V zápasech v Havířově jsem se cítil mnohem lépe než v domácích. Tam jsem hrál tragicky. Pořád by to ale chtělo o něco vyšší úspěšnost, alespoň kolem padesáti procent. Potřebuji stabilizovat výkonnost. Ve druhé polovině základní části jsem nebyl ve své kůži. Asi tak měsíc před play off jsem si začal přidávat v posilovně, byl jsem nabušený. Pak ale přišly dva domácí zápasy a najednou bylo všechno špatně. Nesložil jsem jednoduché balony, během chvilky jsem se třikrát po sobě neprosadil před jednoblok a to se pak těžko chytá.

Ve čtvrtém zápase jste měl o sedm útočných pokusů méně než smečař Kostoláni. Nemělo by to být naopak, když jste univerzál?

Bývá to tak, ale Luboš měl v Havířově velkou fazonu a proč toho nevyužít. Navíc jsem místo něj v určitých postaveních přijímal.

Čekal jste, že bude po základní části sedmý Havířov klást ve čtvrtfinále takový odpor?

Tušil jsem, že to nebude jednoduchá série, ale že bude až tak složitá, ne. Kdyby Havířov vyhrál třetí zápas, těžko bychom se vraceli. Nakonec se ale ukázalo, že máme širší a kvalitnější kádr. Havířovu chyběl Katona a zranil se mu blokař, takže neměl na rozdíl od nás moc možností střídat, když se mu nedařilo.

V semifinále se střetnete s Ostravou, nebo Libercem. Koho byste si přál?

Těžko vybírat. Ostrava měla na začátku sezony hodně zraněných, postupně se ale dostala do formy, takže jsem jí ve čtvrtfinále favorizoval. Série je ale vyrovnaná, protože Liberec na play off vyladil formu. Ostrava je blíž, což je výhoda. S Libercem by to ale zase bylo volejbalově zajímavější. Má v týmu Vencovského, který umí sám rozhodnout zápas.