„Po dvou předchozích zbytečných porážkách na venkovních hřištích jsme se dostali pod tlak. Nutně jsme potřebovali zvítězit, abychom neztratili naději na play off. Určitá nervozita na nás byla v úvodu patrná, nicméně v dalším průběhu jsme se rozehráli k velmi slušnému výkonu a v závěru jsme si schovali i něco pro diváky," bilancoval zlínský trenér Jaroslav Kotala.

Protonu opravdu vstup do utkání nevyšel a rychle prohrával 2:10, pomohl mu však následný time out, po němž otočil na přijatelných 15:10. „Pak už jsme jenom čekali, kdy se nám podaří soupeři utéct a dohrát utkání v klidu, trvalo to však více než tři čtvrtiny," připustil Kotala.

Domácím se sice podařilo třikrát odskočit až na rozdíl deseti bodů, Vyšehrad však pokaždé náskok stáhl. Zlom přišel až na začátku poslední čtvrtiny.

„Rychlým přechodem na útočnou polovinu a několika pohlednými akcemi jsme odpor soupeře zlomili," oddechl si zlínský kouč.

Hlavních faktorů však bylo víc. „Oproti předchozímu utkání s českou devatenáctkou jsme se zlepšili hlavně na doskocích. Jenom Petr Harčár jich posbíral hned osmnáct, z toho šestnáct v obraně," poznamenal Kotala, kterého potěšila také vysoká střelecká efektivita.

Závěr zápasu se tak změnil ve zlínskou exhibici, když Proton poslední čtvrtinu ovládl rozdílem 26:9.

„Po dlouhé době jsme domácí utkání dohrávali v klidu a vlastní fanoušky jsme nepřiváděli ke kolapsu. Vymysleli jsme i několik velmi pohledných a zajímavých akcí," těšilo trenéra Protonu.

Jeho tým tak zastavil tabulkový propad, nicméně v pátek pojede na palubovku Sokola Pražského, kde opět kvůli pracovním a studijním povinnostem svých hráčů nastoupí v improvizované sestavě.

„Nehodláme se tím ale vůbec stresovat. Kdo bude moct, pojede a věřím, že odvedeme takový výkon, s nímž budeme po utkání spokojeni," doplnil Kotala.

Nejvíce bodů: Harčár 26, Šušák 13, Nehoda 11, Andres 10, Pospíšil M. 7, Chwaszcz 6, Mičunek 6, Krutílek 3, Pospíšil D. 2 – Hrubý 18, Hampejs 9, Maštálka 8. Trojky: 24/8 – 14/4; TH: 24/16 – 20/16. Fauly: 20 – 16. Doskoky: 42 – 29. Efektivita: 91 – 51.