Druhé místo v podniku rozloženém v okolí Žítkové do dvou okruhů, obsadil v čase 1:39:31 Zdeněk Lasák z Uherského Brodu, bronzovou pozici vybojoval Jan Pražan (Trimill tým, 1:39:59). Jan Maděrič z Uherského Hradiště skončil čtvrtý (1:42:38) a Aleš Svoboda (Inov/Craft, 1:45:11) pátý.

   Mezi ženami byla nejrychlejší Lucia Friedlaenderová (Mattoni Freerun Zlín), jež brala zlatou příčku za čas 2:01:08. Stříbrná Šárka Valčíková za ní v cíli zaostala o 2 minuty a 2 sekundy, třetí příčku získala Mária Sýkorová (Sýkora Running, 2:09:55). Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín, 2:11:26) doběhla čtvrtá a Petra Tunysová (Slečinky Napajedla, 2:17:19) pátá.

   Závod byl součástí čtrnáctidílného seriálu Běhy Zlín 2018.

VÍTĚZ KOPANICKÉHO PŮLMARATONU MILAN ZVONEK ZAČAL BĚHAT AŽ LONI NA PODZIM

Absolutní vítěz Milan Zvonek se začal běžeckým závodům věnovat až loni na podzim. ,,Chtěl jsem si vyzkoušet terénní půlmaraton. Do Žítkové mě přilákala také skutečnost, že závod byl zařazený do seriálu Běhy Zlín,“ vysvětloval, proč se postavil na start Kopanického půlmaratonu Zvonek.

Ten se dlouho pohyboval ve vedoucí pětičlenné skupině. ,,Do čela jsem se probojoval po desátém kilometru a na první pozici už jsem zůstal až do cíle. Na kopcovité trati jsem o zisku první příčky pouze jednou zapochyboval. To když jsem v jednom úseku špatně odbočil a ztratil jsem zhruba 20 sekund,“ přiznal valašskokloboucký vytrvalec, kterému se závod líbil.

 ,,Vyhovovala mi místní trať i tříkilometrový výběh na konci každého okruhu. Dopředu mě také hnala dobrá atmosféra,“ pochvaloval si účast v Žítkové Milan Zvonek.

LUCIA FRIEDLAENDEROVÁ SE PŘÍŠTÍ ROK DO ŽÍTKOVÉ URČITĚ VRÁTÍ

,,Lákalo mě prostředí, ve kterém se Kopanický půlmaraton běžel,“ nezastírala na startu Lucia Friedlaenderová.

Ta šla do závodu se záměrem na jeho začátku nepřepálit tempo. ,,To se mě ale úplně nepovedlo. Ve druhém kole už mi ubývaly síly. Nicméně vzhledem k převýšení jsem s dosaženým časem spokojená. Díky povzbuzování diváků a nádherným výhledům na trati to byl jeden z nejhezčích závodů, kterého jsem se na Zlínsku v kariéře zúčastnila. Příští rok se do Žítkové určitě vrátím,“ slibuje vytrvalkyně ze Zlína.

O PRVENSTVÍ MARTINA HEČKA ROZHODL AŽ ZÁVĚREČNÝ FINIŠ.  JANĚ BÍLKOVÉ CHYBĚLA VĚTŠÍ KONKURENCE

V Žítkové v sobotu uspořádali také 10,6kilometrový závod. Ten měl převýšení 360 metrů. V mužích zvítězil zlínský Martin Hečko z kašavského Valachbajk Teamu (46:15). O sekundu byl v cíli pomalejší Michal Repta (Sana sport Runs Brno), třetí byl další člen kašavského Valachbajk Teamu Tomáš Minařík (51:08).

Závod žen vyhrála Jana Bílková, které v cíli naměřili čas 56:20. Stříbrná Jana Orsavová (obě Zlín) dosáhla času 1:01:10, třetí místo obsadila Helena Chromeková (Slavičín, 1:03:27).

,,Po startu jsem se snažil běžet co nejpomaleji a pohyboval jsem se na čtvrtém až pátém místě. Zhruba po dvou kilometrech jsem zrychlil a začal jsem dobíhat vedoucí dvojici, kde byli Tomáš Minařík a Michal Repta. Čelo závodu jsem dostihnul na třetím kilometru. Záhy odpadl Minařík a já jsem se snažil udržet Repty. To se mi až do mety 150 metrů před cílem dařilo. Povedl se mi i závěrečný finiši, v němž jsem svého největšího soupeře o jednu sekundu přespurtoval,“ popsal vývoj desetikilometrového závodu Martin Hečko.

Jana Bílková byla mezi ženami suverénní. ,,V Žítkové jsem chtěla obhájit prvenství z loňského roku. To se mi také podařilo. Ovšem na Slovácku mi chyběla větší konkurence,“ radovala se zlínská běžkyně.

 ,,Na po deštích měkké, místy rozbahněné trati vedené v příjemném prostředí nebylo nic, co by mě vyvedlo z míry. Cenné sekundy jsem se snažila získávat při sebězích a do kopců se mi dařilo držet rovnoměrné tempo,“ užívala si pobyt na Uherskohradišťsku Jana Bílková.

POŘADATELE POTĚŠIL ZÁJEM BĚŽCŮ. V TOMBOLE BYLY HODNOTNÉ CENY

Nadšení jsou také organizátoři obou závodů v Žítkové. ,,V půlmaratonu se představilo 55 vytrvalců. Na start desetikilometrového závodu se postavilo 64 běžců. Na zkrácené trati si zazávodilo i několik dětí,“ potěšilo a děkovala za zájem jedna z pořadatelek Barbora Malaníková.

Ta se svým týmem připravila i pestrý doprovodný program a bohatě dotovanou tombolu. ,,V ní se losovalo o outdoorovou bundu v hodnotě 6000Kč, o pobyt pro dvě osoby v hotelu Kopanice, bezdrátové sluchátka mizuno, nebo funkční trička miomove. K dispozici byla také Diagnostika došlapu Mizzuno FOOT PLATE. Na ní si běžci mohli vyzkoušet, jaké dělají chyby při běhu a chůzi. Navíc všichni krosaři dostali originální účastnické medaile,“ prozradila Malaníková.

GALERIE VÍTĚZŮ KOPANICKÉHO PŮLMARATONU 2018:

PŮLMARATON:

Muži do 39 let: Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 1:38:10.

Muži do 49 let: Jan Pražan (Trimill tým) 1:39:59.

Muži do 59 let: Pavel Sýkora (Sýkora Running) 1:52:13.

Junioři: Adam Říha (Drslavice) 1:51:38.

Ženy do 39 let: Lucia Friedlaenderová (Mattoni Freerun Zlín) 2:01:08.

Ženy nad 40 let: Šárka Valčíková (Mizuno) 2:03:06.

ZÁVOD NA 10,6 KILOMETRU:

Muži do 39 let: Martin Hečko (Valachbajk) 46:15.

Muži do 49 let: Pavel Fojtů (Běhatlon Valašské Klobouky) 56:12.

Muži do 59 let: Petr Starý (Uherský Brod) 1:06:46.

Muži nad 60 let: Jiří Prokop (Běhy Zlín) 1:06:31.

Junioři: Martin Šenkýř (Šenkýřovi) 1:05:05.

Ženy do 39 let: Jana Bílková (Zlín) 56:20.

Ženy nad 40 let: Alena Sojková (Rungo pro ženy) 1:11:14.