„Stále tak máme reálnou šanci bojovat o bronzovou medaili, od které nás dělí jen dva body,“ potvrdil 21letý talentovaný závodník

Posádka Orsák Rallysport temu razící zásadu, že nejlepším testem je ostrý závod, neměla při sérii zrušených podniků ideální pozici.

„Snažím se sedět za volantem závodního stroje co nejčastěji,“ potvrdil fryštácký závodník.

Nakonec se mu podařilo najít vhodnou soutěž v Polsku.

Rally Kipard přilákala řadu rychlých jezdců s vozy kategorie R5/ Rally2 a tak bylo o motivaci postaráno. Nově složená posádka Erik Cais – Danny Persein od prvních kilometrů proháněla favorizovaného Grzyba.

Z pěti měřených úseků porazil Cais polskou ikonu s Fabií Rally2 evo třikrát a zvítězil s 3sekundovým náskokem. Po Rally Dolomiti to byla už jeho druhá výhra v absolutním pořadí za sebou.

Na následné maďarské Rally Hungary startovala posádka Cais – Žáková loni, ovšem pouze s dvojkolkou s kterou svou katogorii ovládl. „Podmínky tehdy byly náročné,“ vzpomínal Cais. „Cesty byly zablácené a kluzké, zejména šotolinové úseky. V takových podmínkách se jede se čtyřkolkou kategorie Rally2 úplně jinak. Loňské zkušenosti nám pomohly, ale důležitější byly nedávné starty v Itálii a Polsku,“ přiznal.

V letošním příznivějším podzimním počasí, ovšem i tak trať hodně klouzala ve druhém měřeném úseky sklouzl do příkopu a zpět na trať mu s mankem dvou a půl minut museli pomoci diváci.

Cais se však nevzdal a smůlu vzal jako svoji osobní výzvu. Výsledkem byl výkon na závěrečném úseku první etapy, kde zaznamenal druhý nejrychlejší čas hned za pozdějším vítězem Mikelsenem.

I o den později mladý pilot udivoval výkony, které znamenaly časy v první pětce a na dvou měřených úsecích byl třetí. Nakonec z toho bylo osmé místo, navíc získal bonusové body za druhou etapu, kde obsadil třetí příčku za Lukjaňukem a Solbergem.

„Soutěž byla podobná Barumce“, přirovnal Cais. „I přes úvodní chybu, za kterou se všem omlouvám, jsem se svým výkonem spokojený,“ přiznal talemnt z Fryštáku.

„Erikův výkon a progres je obdivuhodný,“ ocenil majitel týmu Jaroslav Orsák. „Všichni už druhým rokem tvrdě pracujeme na naši společné vizi. Od počátku máme podporu významných partnerů, kteří stojí po Erikově boku a našemu projektu věří. Společně jsme na velmi dobré cestě k dosažení našich cílů,“ dodal bývalý úspěšný soutěžák z Valašska.

Před předposlední soutěží mistrovství Evropy na Kanárských ostrovech (26. – 28. 11.) dělí Caise, Marczyka a Llarenu v průběžné klasifikaci pouhé dva body! „Je to další výzva,“ potvrdil s úsměvem Erik Cais.

ERC1 Junior po 4. soutěži: 1. Munster 125, 2. Solberg 124, 3. Llarena 79, 4. Marczyk 78, 5. Cais 77.