„Jsme v poklidu, nervy teď nejsou na místě," odvětil 26letý rodák z Ústí nad Orlicí.

Do konce soutěže zbývá šest kol a volejbalisté Zlína mají na osmém místě k dobru tři body na účast v play-off. Před blížícím se finišem nekalkulují, kolik bodových korálků budou potřebovat pověsit, nicméně vědí, že základem bude zvládnout domácí bitvy s Prahou, Ostravou a Příbramí. Venku je pak čekají špičkové celky Českých Budějovic a Liberce a Odolena Voda.

„Půjdeme postupně, nejdřív musíme porazit Prahu. A i s dalšími soupeři doma, kde hrajeme lépe, je potřeba minimálně bodovat. Když by se nám vedle toho podařilo obrat o body i nějakého favorita venku, bylo by to skvělé," přemítal Mlčuch.

Začátek sezony přitom vůbec nenasvědčoval tomu, že by Fatra měla mít potíže s účastí v play-off. Doma porazila i Karlovarsko či rovnocenně vzdorovala Českým Budějovicím. Jenže pak začaly přicházet venkovní porážky u soupeřů na podobných pozicích v tabulce a v posledních deseti kolech mužstvo získalo jen dvakrát tři body. Na druhou stranu od pátého místa Zlín dělí stále jen tři body.

„Výkonnostně jsme nešli dolů. A to, že jsme přestali tolik bodovat, není jen o nás. Záleží také na losu, na tom, s kým hrajeme a tak dále. Uvidíme, jak dopadne závěr, myslím si, že se tabulka ještě zamotá," nenechává se znervóznit fyzicky zdatný volejbalista.

Přitom věří, že týmu do zbylých bojů pomůže skutečnost, že už nebude mít na bedrech zápasy evropských pohárů. „Rozhodně budeme mít více času na trénování. Předtím jsme jej hodně trávili cestováním a regenerací. Teď bude každý týden klidnější režim, budeme moct souvisleji pracovat," vysvětlil Mlčuch.

Nicméně účasti v Evropě klub nelituje. Podruhé v řadě zažil kvalitní konfrontaci a spoustu poznání. Naposledy z ruské Sibiře, kde tým sehrál minulou středu odvetu osmifinále Challenge Cupu proti Novému Urengoji.

„I když bylo minus třicet stupňů, lidé si nezapínali bundy. Říkali, že to ještě není taková zima. Mají jinou mentalitu. Byla to skvělá zkušenost tam být, jako výlet bych to doporučil, ale žít bych tam nechtěl," usmál se Josef Mlčuch, který je se svou první sezonou ve Zlíně spokojený.

„Vedení dodrželo dohodu, což se dnes už moc nevidí. Kvituji to. Jsem rád, že pravidelně hraju a mám moc rád zdejší kolektiv. Uvidíme, jak se domluvíme po sezoně, jsem otevřený všemu. Nějaká jednání probíhají," nastínil blokař s přezdívkou Pepson.