Zlín Cup 2014, který začíná právě dnes, to bude souboj čtyř celků – domácí Fatry, Odolene Vody, rakouského Amstettenu a Ostravy. Obsazení je obdobné jako v minulém ročníku. Vstup je na všechna utkání zdarma.

Tradiční turnaj, který hostí hala Euronics pod hokejovým stadionem, servíruje hned na úvod prestižní zápas. Zlín se od 16 hodin postaví velkému extraligovému rivalovi z Ostravy. „Bude to derby, čeká nás hodně zajímavé utkání," těší se Macek.

Fatra má svému dnešnímu soupeři co vracet. „Loni nás porazili, doufám, že tentokrát zvítězíme my. Snad se dobře předvedeme i v dalších zápasech, na týmu vidím, že se postupně zlepšuje," liboval si trenér Fatry.

Turnaj pro Zlínské pokračuje v sobotu duelem s Amstettenem (9.30), odpoledne pak sehrají poslední utkání s Odolenou Vodou (15.30). „Proti rakouskému celku to bude velká zkouška, mají v týmu několik cizinců. Od Odolene Vody bohužel nevím, co čekat, její kádr se hodně změnil," posteskl si Macek, který Zlín Cup bere jako generálku na start extraligy. Ta začíná 16. října a Fatra bude chtít zopakovat uplynulou sezonu, ve které získala bronzové medaile. Kromě ligových bojů čeká Zlín i start v Poháru CEV. V něm vyzve 6. listopadu jedno z nejsilnějších mužstev Evropy – ruské Dinamo Moskva.

„Příprava ukazuje, že jsme na tom dobře. Konečně na týmu vidím herní tvář, kterou se chceme prezentovat. Navíc nám do ligy zbývá stále téměř měsíc, takže se ještě budeme zlepšovat," věří zlínský kouč.

I proto zatím volejbalisté nepřivítali v kabině byť jedinou posilu. A to z kádru zmizely hned dvě velké opory: smečaři Luboš Kostoláni, který zamířil do bundesligového Bühlu, a Adam Bartoš. Ten zkouší štěstí u francouzského mistra z Tours.

„Sledovali jsme některé hráče. Ale jejich kvalita nebyla taková, jakou jsme si představovali. Možná bychom o doplnění vážněji uvažovali v případě, že by jsme si v přípravě nevedli dobře. Ale podle výsledků to zatím vypadá nadějně," pochvaloval si herní projev týmu Macek. „Je možné, že někdo přijde na samotném konci přestupového období, kdy se uzavírají kádry a někteří hráči se vzhledem k omezení počtu cizinců na soupiskách do něj nevlezou," dodal.

Fatra nezklamala ani na jediném ze sedmi přípravných turnajů. První místo brala ve Starém Městě, Kojetíně Chlumci nad Cidlinou, druhé pak v Ostravě a Prešově. „Asi nejvíce si vážím našeho výsledku v Prešově, kde byl turnaj skutečně mimořádně obsazený. Prohráli jsem jediný zápas, to je výborný výsledek," poznamenal spokojeně Macek.

Zlín Cup 2014

DNES

Zlín – Ostrava (16), Amstetten – Odolena Voda (18)

ZÍTRA

Zlín – Amstetten (9.30), Ostrava – Odolena Voda (11.30), Ostrava – Amstetten (13.30), Zlín – Odolena Voda (15.30)

Pozn.: všechny zápasy v hale Euronics pod hokejovým stadionem.

MARTIN VRBAS