V hledišti spousta osobností včetně medailistů z mistrovství světa nebo olympijských her a na druhé straně palubovky posílený favorit. Zlínští to měli v letošní premiéře hodně složité. I když se na severu Čech snažili a soupeři cestu za výhrou zkomplikovali, nakonec odjížděli domů s prázdnou. „Ostudu jsme v žádném případě neudělali. Na druhé straně Liberec nás výborným servisem neustále držel pod tlakem. My jsme podání kazili a když se nám povedlo, nebylo dostatečně razantní. Soupeř byl o třídu lepší i na přihrávce,“ uznal trenér Zlína Roman Macek.

Domácí kouč Michal Nekola byl spokojený s výsledkem i předvedenou hrou. „Nervózní jsme nebyli. Naopak, do zápasu, na který jsme se těšili, jsme vstoupili klidně. Přišla spousta lidí, pro všechny to byl velký svátek. Jsem rád, že jsme utkání zvládli,“ prohlásil liberecký trenér.

Dukla přehrála Fatru hlavně výtečným útokem a servisem. „Soupeře jsme tlačili. Dva sety se nám dařilo. V tom třetím jsme udělali hodně chyb a utkání trochu zdramatizovali, ale celkově to z naší strany bylo dobré. Věřím, že naše obrana bude fungovat ještě lépe,“ uvedl Nekola.

Moravané vstoupili do pondělního utkání sebevědomě. V úvodní sadě dokonce vedli a ještě v koncovce odolávali náporu protivníka, když Liberec využil až čtvrtý setbol.

Severočeši i po změně stran v útoku dominovali. Zářil především Polák Mateusz Biernat, nová akvizice v liberecké sestavě. „Kluci mi pomáhali. Vyhrálo celé mužstvo,“ řekla skromně posila z Ostravy.

V hostující sestavě se nejvíce dařilo smečaři Čechovi. Ani jeho body ale Fatře ke zdramatizování utkání nepomohly. Dukla ovládla třetí set i celý zápas.

Premiéru v české nejvyšší volejbalové soutěži si v pondělí večer odbylo jestřábí oko. Na televizní duel dohlíželo šestnáct kamer. „Mně se to líbí. Rozhodčí jsou taky jenom lidi. I když máme pochybnosti, můžeme se utvrdit v jejich rozhodnutí,“ dodal Nekola.
Zlínští volejbalisté se úvodní nezdar pokusí odčinit v sobotním domácím duelu s Ústím nad Labem.

Uniqa extraliga volejbalistů - 1. kolo

Dukla Liberec – Fatra Zlín 3:0 (21, 18, 19)

Nejvíce bodů: Štokr 17, Pietruczuk 9, Veselý 7, Správka a Leikep 5 – Čech 11, Adamec 9, Navláčil a Motyčka 6, Čechmánek 4. Rozhodčí: Fink, Kvarda. Diváci: 500.

Liberec: Biernat, Pietruczuk, Veselý, Štokr, Leikep, Správka, libero: Kopáček. Trenér: Michal Nekola.

Zlín: Čechmánek, Čech, Motyčka, Barták, Navláčil, Adamec, libero: Bláha. Střídali: Kittel, Šulc. Trenéři: Roman Macek, Přemysl Obdržálek.