„Jedná se o špičkový řecký mančaft. V mužstvu figuruje několik legionářů, kteří zesilují kvalitu týmu. Nicméně věřím, že jsme konkurenceschopní. Tři roky jsme pohromadě, hrajeme v popředí extraligy a teď chceme prorazit i v Evropě," bojovně hlásí trenér Fatry Roman Macek.

Účast v evropských soutěžích vnímá celý klub jako výživné zpestření sezony. V listopadu volejbalisté z Baťova města nestačili v Poháru CEV na ruského giganta Dynamo Moskva a sesunuli se do Vyzývacího poháru, třetí nejprestižnější soutěže kontinentu. V ní v prosinci k vlastnímu překvapení udolali nizozemský Groningen.

„S postupem přes Holanďany jsme nepočítali. Chtěli jsme dvě kola v Evropě, máme třetí. Získali jsme sportovní nadstavbu a prestiž klubu se zvyšuje," pochvaluje si kouč, který zažil evropské souboje Fatry i na přelomu tisíciletí.

Tažení starým kontinentem ovšem není jen radost, ale také starost. Vedle našlapaného programu přináší klubu především ekonomickou zátěž. Vydělávat miliony jako ve fotbalové Lize mistrů či Evropské lize? Zapomeňte.

„Každé kolo je finančně obrovsky náročné. Náklady jsou vysoké, zisk nulový. Evropská volejbalová federace se má ještě hodně co učit od fotbalu, aby soutěže i v tomto směru byly zajímavé," zdůrazňuje trenér a manažer v jedné osobě. Přesto se ve Fatře shodují, že evropská konfrontace za to stojí. „Alespoň si duely pořádně užíváme, když za účinkování v Evropě platíme spoustu peněz," glosuje hrající asistent Romana Macka Přemysl Obdržálek.

Dnes si Zlín bude vychutnávat souboj se soupeřem z Balkánského poloostrova. Alexandropolis dokráčel mezi šestnáct nejlepších po postupu přes švýcarský Schönen᠆werd ve 2. kole a estonský Selver Talinn ve 3. kole Challenge Cupu. Jeví se řecký protivník jako těžký oříšek?

„Viděl jsem na videu dva jejich zápasy. V jednom hráli tak, že by se dali porazit a ve druhém tak, že by se nedali porazit. Je to prostě kulaté," poskytuje klišé s barvitým podtextem zlínské libero Obdržálek. Potom ale přiblížil lupu na hru Ethnikosu. „Jejich největší sílu představuje přihrávající smečař Dimitrios Grammatikakis. A mají dobrý, tvrdý servis."

Nicméně Fatra se chce koncentrovat hlavně na svůj výkon. Na druhou stranu do souboje kráčí jen po jednom mistrovském zápase v novém roce. V sobotu si v Českém poháru poradila s ČZU Praha. „I jeden zápas nám pomohl. Výhra nás nakopla. Navíc proti kvalitnímu mančaftu se hraje líp, člověk se víc vyhecuje," nabízí svůj pohled 37letý Obdržálek. „Věříme, že přijdou i diváci a požene nás zaplněná hala," doplnil.

Zlín už bude mít k dispozici i rozehrané juniorské reprezentanty Truonga, Bláhu a Motyčku. Po zdravotní stránce je mužstvo rovněž fit. Před osmifinálovým dvojzápasem si český pohárový zástupce uvědomuje, že k postupu bude zapotřebí zvládnout domácí vystoupení.

„Venku nejsou tak silní. Šance je přes první utkání, pak bychom se do Řecka jeli rvát," říká zkušená třináctka Fatry. „Ale je to padesát na padesát," netroufl si Obdržálek přiklonit misku vah na jednu stranu.

A jaký je váš tip?

Vizitka soupeře

Patří do největšího sportovního klubu v historickém území Thrákie – MGS, který zastřešuje 14 disciplín a více než 1200 sportovců. Volejbal představuje nejvýznamnější sek­ci.

Rok založení: 1927

Klubové barvy: modrá a bílá

Hala: Alexandropolis Gymnazium (rekonstruovaná v roce 2013), 1000 míst

Challenge Cup: V 2. kole postup přes švýcarský Schönenwerd (1:3, 3:0), ve 3. kole přes estonský Selver Talinn (3:0, 3:0)

Domácí soutěž: A1 Divize (v aktuální sezoně na čtvrtém místě)

Úspěchy: Finalista Řeckého poháru (1981), Zimní král v A1 Divizi (2013), v následném finále poražen Olympiacosem Pireus