Festival si klade za cíl přivést děti ke sportu a pomoci sportovním klubům s jejich náborovou strategií. Děti mají jedinečnou možnost se během krátké chvíle podívat a především si i vyzkoušet sport, který se jim nejvíce líbí a který by chtěli dělat.

Stejně tak ale dostanou možnost poznat sporty, se kterými by se za normálních okolností třeba jen těžko seznamovali. Ve Zlíně organizátoři slibují snowboardcross, paddleboardy a aquazorbing. Návštěvníci si budou moci zabruslit na umělém ledu a zajezdit na kole a shlédnout exhibici na u-rampě.

Jako bonus navíc potkají své sportovní hrdiny. Malé sportovce ve Zlíně podpoří lyžařka Klára Křížová, paralympionik Patrik Hetmer a mnoho dalších.

„Už v loňském roce jsme zaznamenali obrovský zájem o akci, z toho máme největší radost. Na třech zastávkách festivalu nás navštívilo téměř 15.000 lidí, což je skvělé číslo. Možnost prezentovat se těmto lidem dostalo 209 sportovních oddílů a klubů. Navíc z průzkumu víme, že lidé odcházeli z akce velmi spokojení," uvádí zakladatel neziskového Festivalu Sporťáček, bývalý hokejista Jakub Makalouš.

Festival sportu.

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta k tomu dodává: "Loňský ročník Sporťáčka se vydařil a jsem moc rád, že Česká unie sportu byla u toho. Domnívám se, že akce, jako je tato, jsou tou správnou cestou, jak přivést děti ke sportu a jak nenásilným a zábavným způsobem zjistit, který sport je pro dítě ten nejvhodnější.

Věřím, že se nám podaří tento festival v dalších letech rozšířit po celé zemi, protože děti jsou důležitá skupina, které je potřeba se věnovat a včas ovlivnit výchovu a ukázat jim, že sport je důležitou součástí jejich života."

Největší náborový sportovní festival v České republice se poprvé představí ve Zlíně jako součást Filmového festivalu. Další čtyři zastávky jsou plánované až na konec srpna a na průběh září do Českých Budějovic, Prahy, Brna a Plzně.

"Letos bychom chtěli návštěvnost zvednout až na 20.000 lidí a dát možnost prezentace až 300 klubům. Rozhodně bude co nabídnout. Jenom ve Zlíně se můžete těšit na téměř 50 různých klubů, mezi nimiž se představí fotbal, hokej a házená, ale také travní lyžování, biatlon nebo americký fotbal. Chybět samozřejmě nebudou ani sportovní hvězdy, autogramiády a různé exhibice na pódiu," láká Makalouš.