„Bohužel pracovní a rodinné povinnosti mi už nedovolí dál působit a dojíždět z Ostravy. To je hlavní důvod mého odstoupení," shrnul 38letý zkušený florbalista, jenž se během své bohaté hráčské kariéry může pyšnit čtyřmi tituly s Vítkovicemi či nejlepším obránce MS z roku 2008.

Před sezonou přitom byl plný elánu a maximálního odhodlání pomoci otrokovickému klubu.

„Zlom nastal na začátku sezony, kdy jsem dostal pracovní nabídku, která se nedala odmítnout a naplňuje mě," přiznal Folta, jenž se stal šéfem multifunkční haly Polárka ve Frýdku-Místku.

„Od té doby pro mě nastalo velmi složité období, hlavně časově. Byl jsem maximálně vytížen, abych splnil své povinnosti, a to hlavně na úkor rodiny. A protože ta je pro mě nejdůležitější, musel jsem svou situaci ve svých závazcích přehodnotit. A ukončení spolupráce s florbalovými Pantery bylo pro mě vyřešení situace," přiznal Folta.

I kvůli náročné poslední sezoně o „přestupu" do jiného klubu neuvažuje.

„Zatím to cítím tak, že si minimálně rok od florbalu odpočinu. Ovšem nevylučuji, že bych některému klubu externě vypomáhal formou konzultací, rozborů. Nikdy neříkej nikdy, ale jsem rozhodnut si odpočinout a uplynulý rok vynahradit mé rodině. Ta je pro mě nejdůležitější," zopakoval Folta, otec tříleté dcery Amálie.

Kdo nahradí Foltu na pozici předsedy a trenéra, určí příští dny. Šéfa klubu bude muset zvolit nově svolaná valná hromada, trenéra si pak vybere nový výkonný výbor.

„Osobně jsem si už z pozice předsedy coby trenéru dal k poslednímu březnu výpověď. Rezignaci na pozici šéfa klubu jsem podal na středečním jednání vedení," potvrdil Folta.

A kdo by mohl usednout do křesla extraligového otrokovického klubu? Variant je několik. Sám končící předseda nabídl při abdikaci několik vhodných kandidátů.

„Nejdůležitější pro klub bude, aby dál v pozici sekretáře pokračoval Roman Tomeček, bez něj by Panteři fungovat nemohli. Ovšem potřeba je dalších nadšenců a pomocníků," je přesvědčen odcházející šéf Panterů, podle něhož by měl v pozici hlavního kouče navázat na jeho práci Karel Ťopek, v uplynulých sezonách jeho hrající asistent.

„Jen by si musel najít ještě někoho k ruce. Samozřejmě personální rozhodnutí je nyní na novém vedení, to je jen můj pohled a návrh," doplnil s úsměvem.

Na novou sezonu se Panteři začnou opět společně připravovat na začátku května, kdy je čeká první kondiční fáze pod Martinem Hálou.

„Žádné převratné změny v kádru nečekám. Je skvělé, že chuť pokračovat potvrdil Jarda Vaněk, jenž společně s Ťopkem ukázali, jak jsou potřební pro tým. Uvidí se, jak na tom bude Matěj Koňařík, naopak Valčík z pracovních důvodů ohlásil definitivní konec. Jinak o dalších odchodech nevím," doplnil ještě před svým odchodem k týmu Folta.

Ten si závěr sezony a superfinále nenechá ujít. „Coby fandu Vítkovic mě mrzí jejich vyřazení již v semifinále. Jinak je ale finálové složení zasloužené, přičemž nyní více věřím Střešovicím. Finále na jeden zápas ale může skončit jakkoliv," dodal Daniel Folta.

Reakce vedení klubuDanovo rozhodnutí jsme spíše nečekali, ale chápeme jej. Tajně jsme doufali, že alespoň v jedné funkci u nás zůstane. Ztráta je to citelná, ale již ve středu večer jsme začali s hledáním jeho nástupce na pozici předsedy a manažera. Nějaké kandidáty máme a věřím, že již příští týden budeme mít jasněji. Každopádně do dvou měsíců musíme svolat novou volební valnou hromadu. Jako stávající členové máme chuť dál pokračovat, hledat tedy budeme šéfa klubu.
Co se týče trenérského postu, i zde budeme za Foltu hledat náhradu, přičemž Karel Ťopek by měl pokračovat ve funkci hrajícího asistenta trenéra. Přestože se Dan rozhodl rok od florbalu odpočinout, rádi bychom s ním spolupracovali alespoň v roli externího poradce, konzultanta. Tak, jak u nás začínal.
Roman Tomeček, člen vedení a sekretář Panthers Otrokovice