Cenný kov slavil se spoluhráči zpěvem   

,,O nominaci na světový šampionát jsem se dozvěděl dva týdny před startem turnaje. S národním týmem jsem poté absolvoval kvalitní závěrečnou přípravu. Mimo jiné jsem si zachytal i v přátelských zápasech proti Austrálii a Brazílii,“ měl radost, že mohl reprezentovat mladý gólman Devilsu Zlín.

 Ten byl součástí týmu, jemuž nechyběla vůle porvat se o co nejlepší výsledky. ,,Na Slovensku jsme měli skvělou partu. Naším cílem bylo vybojovat medaili. Zisk třetího místa je proto velkým úspěchem, neboť letos se na mistrovství světa sešly silné celky,“ potěšil konečný výsledek Hufa.

Česko v základní skupině na ploše Ondreje Nepely postupně porazilo Švédsko 3:2, podlehlo Finsku 7:8 v prodloužení a pokořilo Německo 6:4. Zlínský brankář chytal v utkání s Německem.

,,Proti Švědsku jsme byli lepší na puku. Důležité také bylo, že jsme zvládli závěr střetnutí. S Finskem to byl vyrovnaný duel. Po samostatných nájezdech se ovšem z dvoubodového zisku zásluhou Lepause  radovali seveřané. Těžkým soupeřem bylo i Německo. V této partii jsem si úvodních pět minut zvykal na rychlejší tempo. Ale potom už to byl pro mě zápas jako každý jiný. Navíc jsem si ho užil. Němci však měli spoustu nebezpečných šancí. Většinu se mi ale podařilo zlikvidovat. Utkání pro mě bylo obrovskou zkušeností,“ pochvaloval si Daniel Huf.

Do následujících duelů mladá nastupující naděje zlínských Ďáblů už na šampionátu nezasáhla, neboť o tři roky starší jedničku Česka mezi tyčemi Dominika Frodla zastihlo světové mistrovství v dobré formě. Huf ale jízdu za cenným kovem se všemi spoluhráči samozřejmě prožíval.

Česko v play off ve čtvrtfinále rozstřílelo Kanadu 8:2, v semifinále padlo s jasným favoritem USA 4:5 a v souboji o bronz udolalo Švédy 5:2. ,,S Kanadou jsme ve 13. minutě prohrávali 0:2. Na konci druhé čtvrtiny jsme avšak otočili stav na 3:2 a ve zbytku střetnutí už jsme na bratislavské ploše dominovali. Se Spojenými státy jsme vedli 3:1 a 4:3. Bohužel dobře bruslící a silově vybavení Američané zápas ještě zachránili. Ve střetnutí o třetí místo proti Švédům jsme dlouho kralovali. Houževnatí seveřané ovšem v průběhu druhé a třetí čtvrtiny korigovali skóre na 3:2. V závěrečném dějství ale slavila úspěch naše bojovnost a měření sil o třetí příčku jsme proto nakonec poměrně jednoznačně ovládli,“ radoval se 18letý gólman z krajského města.

 A jak národní tým bronz oslavil? ,,Ještě dlouho po utkání jsme se radovali a hlavně zpívali. Hitem byla píseň Karla Gotta Selavi,“ přiznal zlínský gólman, který do poloviny července bude odpočívat a regenerovat ve wellness centrech v okolí Zlína a u vody u Brněnské přehrady.

 ,,Pak hned zahájím přípravu na novou hokejovou sezonu. V ní bych si chtěl znovu zachytat za extraligové zlínské áčko a juniorům Zlína v elitní české soutěži pomoct k postupu do play off. Láká mě rovněž nominace do reprezentační hokejové devatenáctky,“ plánuje Daniel Huf.                                                             

Lubomír Hotař