V singlu v Helsinborgu matador z Hané vypadl v utkání o osmifinále se Slovákem Valárikem. Spokojení jsou však i zlínský Petr Polák, Rudolf Pavlíček z Lukova, kroměřížský Otmar Mergenthal a Antonín Vlk z Ostrožské Nové Vsi.

Zklamaný je tentokrát Jaroslav Kučera z SK Slavičín. Šampionátu se v osmi mužských a osmi ženských kategoriích zúčastnilo 2066 hráčů z 30 zemí. Zápasy se hrály na 87 stolech ve čtyřech vzájemně propojených halách. Na finálový den byla čtyřtisícová Helsinborg Aréna vyprodaná

KAREL SEKANINA SLAVI L TITUL SLIVOVICÍ A DRAHÝM ŠVÉDSKÝM PIVEM

Holešov – Na Helsinborg bude určitě rád vzpomínat Karel Sekanina, protože ten společně s Milošem Matějíčkem z Jeseníku získal ve Švédsku v kategorii sedmdesátníků zlatou medaili ve čtyřhře. Pro Sekaninu to bylo už druhé deblové zlato na evropských šampionátech. To první si odvezl se slavičínským Jaroslavem Kučerou z chorvatské Poreče.

Sekanina s Matějíčkem zdolali v rozhodujících zápasech v osmifinále debl Vecko, Pan (Slovinsko, Švédsko) 3:2, ve čtvrtfinále rovněž v pěti setech udolali Němce Reulanga s Withausem, v semifinále překonali další Němce Steinera s Diesingem 3:1 a ve finále porazili Ramberga s Nilsenem (Dánsko) také 3:1 (-8, 4, 9, 7). ,,S Reulangem a Withausem jsme prohrávali už 0:2 na sety a ve třetí sadě 8:9. Těžký byl i semifinálový souboj a finálové utkání. Ovšem protože jsme se Matějíčkem za stolem dobře doplňovali a nešetřili jsme ani bojovností, podařilo se nám získat titul,“ radoval se Karel Sekanina. Ten se svým kolegou zlato oslavil jak jinak, než pravou Valašskou slivovicí a k tomu i drahým švédským pivem.

 Ve dvouhře holešovský stolní tenista skončil v duelu o osmifinále. V něm ho pokořil po pětisetové partii slovenský travař Valárik. ,,V singlu mi dělaly největší problémy různorodé potahy soupeřů. Ti využívali trávy, sendviče, softy. Navíc potahy rozhodčí vůbec nekontrolovali. A ani los nebyl pro mě příliš příznivý,“ konstatoval Sekanina, který bude celý červenec rehabilitovat a odpočívat.

,,Tréninky na novou sezonu zahájím 1. srpna. S TJ Holešov jsme postoupili do třetí ligy, proto se v přípravě soustředím hlavně na udržování jistoty,“ plánuje Karel Sekanina, jenž by nechtěl příští rok chybět ani na světovém šampionátu v americkém Las Vegas.

PETRA POLÁKA PŘEKVAPILO NÍZKÉ NASAZENÍ

Zlín – Natěšený odjížděl do Švédska také Petr Polák. Zlínský veterán před startem šampionátu věřil, že v kategorii 60 – 64 let vybojuje medaile ve dvouhře i deblu. V singlu ale v konkurenci 244 stolních tenistů postoupil pouze mezi dvaatřicet nejlepších hráčů.

,,Trochu jsem doplatil na los. Pořadatelé mě nepochopitelně po zisku bronzové medaile na šampionátu před dvěma lety v Tampere nasadili až jako turnajovou sedmadvacítku. Čtyřčlennou základní skupinu jsem sice v pohodě vyhrál. Poté jsem ve vyřazovacích duelech přešel přes Němce Gehseho a Larse-Gorana Skärbratta ze Švédska. V souboji o osmifinále mě však zastavil šestý nasazený Němec Thiel,“ prozradil Polák.

Ten je jeho osudovým soupeřem. ,,Thiel mě v pěti setech porazil už před čtyřmi lety v osmifinále Brémách. Bohužel i v Helsinborgu jsem s ním padl po pětisetové bitvě. I když po zcela jiném průběhu. První sadu jsem smolně prohrál 12:14. Druhý set byl soupeř lepší. Zápas se mi ovšem podařilo vyrovnat na 2:2. V rozhodující páté sadě jsem ale nezachytil začátek a oboustranně útočně laděný Němec, jehož zdobilo také výborné podání, už si výhru nenechal ujít. Předběžně jsem se s ním už ale domluvil, že spolu nastoupíme příští rok na mistrovství světa v Las Vegas,“ svěřil se s důležitou informací nositel barev Orlu Zlín.

V Helsinborgu si Polák se Slovákem Tiborem Lánim zahrál i debla. V něm se česko-slovenský pár bez ztráty setu probojoval do čtvrtfinále. ,,V partii o semifinále jsme však nestačili na první nasazený ukrajinsko-estonský pár Segal, Lindmae,“ mrzela porážka Petr Poláka.

Ten si dá přes léto od stolního tenisu pauzu a od září už bude zase hájit divizní barvy zlínského Orla. ,,Zatím odmítám třetiligové nabídky z Holešova, Vsetína i Chropyně,“ zůstane pravděpodobně věrný svému součastnému oddílu Polák.

RUDOLF PAVLÍČEK BYL NADŠENÝ Z FINÁLOVÝCH ZÁPASŮ

Lukov – Stálým účastníkem světových i evropských šampionátů je také Rudolf Pavlíček. Ten v Helsinborgu v mužské kategorii 65 – 70 let, v níž se představilo 228 hráčů, v singlu postoupil do osmifinále, ve čtyřhře postoupili s Josefem Pořízkem z Vyškova mezi dvaatřicet nejlepších párů.

Pavlíček měl ve dvouhře ve vyřazovacích duelech v 1. kole volný los. Poté zdolal Ficka 3:0 (4, 6, 1) a Gerda rovněž 3:0 (6, 3, 7). V partii o čtvrtfinále ho ale zastavil Schlicht (všichni Německo) 0:3 (-6, -9, -11). ,,Schlichtův herní styl mi moc nevyhovoval. Němec hrál chytře a navíc měl výborné podání,“ přiznal po osmifinálovém souboji stolní tenista z Lukova.

Ten si ovšem atmosféru ve Švédsku užíval. ,,Sledovat sobotní finálový blok všech soutěží bylo opravdu velkým zážitkem. Ten nám ještě umocnil Miroslav Cecava, který získal v nabité konkurenci padesátníků zlatou singlovou medaili,“ má určitě na co vzpomínat Rudolf Pavlíček, který ani po návratu domů ze severu Evropy nepřerušil tréninkový proces.

,,V mateřském klubu Sokol Kostelec míváme celý rok dvakrát týdně tréninky. Takže se každé úterý a čtvrtek udržuji ve stolně tenisové kondici. A to mám ještě do další sezony o zvýšenou motivaci postarané. Od podzimu totiž bude se mnou za kostelecké béčko hrát můj velký kamarád Jiří Zahradnický,“ těší se na mistrovské zápasy v krajském přeboru Pavlíček.

OTMAR MERGENTHA CÍTIL PODPORU TAKÉ OD MICHALA OBEŠLA

Kroměříž – Také TJ Chropyně měla na mistrovství Evropy díky Otmarovi Mergenthalovi svoje zastoupení. Stabilní hráč třetiligové soupisky se představil mezi 392 padesátníky.

,,V této společnosti se sešla vynikající konkurence. Spousta hráčů z této kategorie by totiž stále mohla úspěšně nastupovat a bodovat v naší extralize,“ upozornil Mergenthal, který ve Švédsku dosáhl na nejpovedenější singlový výsledek na evropských šampionátech v kariéře. Radost mu udělal postup do 2. kola hlavní soutěže.

,,Podařilo se mi ovládnout základní skupinu a v prvním kole pokořit ve třech setech Švéda Nillsona. V následném kole už byl ale nad moje síly Prstec z Chorvatska,“ prozradil kroměřížský stolní tenista ve službách Chropyně.

,,Nilsson byl obranář s trávou na bekhendu, jehož zdobily forhendové výpady. Prstec vynikal jistotou. Škoda ale, že jsem proti němu neproměnil ve čtvrté sadě za stavu 10:9 setbol,“ mrzelo jednapadesátiletého veterána z Hané.

Ovšem ani porážka mu nevzala zážitky z pobytu v Helsinborgu. ,,Tak skvělou atmosféru jsem na šampionátech ještě nezažil. Zápasům nechyběla divácká kulisa. Na finálový den byla čtyřtisícová hala vyprodaná,“ nadchlo Otmara Mergenthala.

Toho také potěšilo, že cítil v hledišti podporu i od národního reprezentanta Michala Obešla. Osmý hráč českého žebříčku totiž působí v místním klubu v elitní švédské soutěži a na evropském mistrovství byl členem domácího pořadatelského týmu.

JAROSLAVA KUČERU ZASTIHLO MISTROVSTVÍ EVROPY VE ŠPATNÉ FORMĚ

Slavičín – Příliš do řeči tentokrát nebylo Jaroslavovi Kučerovi. ,,Letošní mistrovství Evropy mě nezastihlo v dobré formě. Nedařil se mi forhendový útok a dost mě nalomila deblové prohra se Slováky Jančem s Horváthem,“ nezastíral reprezentant SK Slavičín.

Ten ve společnosti 240 sedmdesátníků ve dvouhře po skalpech Olaffsena z Norska, Němce Lichtblauna  a domácího Christenssona vyhrál základní skupinu, ovšem už ve 2. kole ho nečekaně pokořil Klinger (Německo) 1:3 (-9, 9, -7, -9).

,,Byla to zbytečná porážka. Vždyť v tomto střetnutí jsem dvakrát prohospodařil vedení 9:6,“ litoval matador z Valašska.

Ve čtyřhře prožili Kučera s Karlem Hrnčiříkem z Mariánských Lázní horor se špatným koncem, když náš pár o jeden míček nepostoupil ze základní skupiny.

Slabou útěchou pro ně bylo vítězství v soutěži útěchy.  Slavičínsko-mariánskolázeňská dvojice ve finále udolala Francouze Guetiéra s Kasalem 3:2 (-10, 5, - 8, 8, 6). ,,Soupeři měli hru založenou na materiálech na raketách. Prohrávali jsme už 1:2 na sety a 2:7 v sadě čtvrté. Přesto jsme duel ještě zachránili,“ oddechl si Jaroslav Kučera, který si po červencovém odpočinku chystá spravit náladu na srpnovém velmi dobře obsazeném turnaji v maďarském lázeňském městě Harkány. 

ANTONÍN VLK DOKÁZAL VE ŠVÉDSKU PRODAT DOBRÉ PODÁNÍ

 Ostrožská Nová Ves – Povedený výsledek ve společnosti pětasedmdesátníků si na 12. mistrovství Evropy připsal i Antonín Vlk. Borec z Ostrožské Nové Vsi, který stále válí s pětapadesátiprocentní úspěšností ve třetí třídě uherskohradišťského okresu, ve Švédsku opanoval jednu ze sedmatřiceti základních skupin.

Vlk v první fázi turnaje postupně porazil domácího Kihlandera, a poté si poradil s Němci Karzenburgem a Riesem. V 1. kole vyřazovací části ho však zdolal další německý reprezentant Horst Renhard 0:3 (-4, -6, -3). ,,S Kihlanderem to byla bitva na pět setů. Rozhodující pátou sadu už jsem měl ovšem pod kontrolou, když se mi dařilo důležité body získávat přes Švédův bekhend. S Karzenburgem i Riesem jsem pak zvládal většinu vyrovnaných koncovek. Obranář s forhendovými výpady Renhard už mě ale nepustil do hry,“ uznal Antonín Vlk.

Stolně tenisový borec z Ostrožské Nové Vsi se v létě zaměří na udržování kondice. ,,Hlavně budu pravidelně chodit plavat,“ prozradil matador ze Slovácka, jehož největší předností je dobré podání a nebezpečný bekhendem.

Lubomír Hotař