Druhé místo v Přílukách v konkurenci 45 mužů vybojoval se čtyřsekundovou ztrátou Filip Václavík (Plavecký klub Zlín), bronzovou pozici obsadil další atlet z krajského města Andrej Višněvský (11:00). Prosadil se rovněž Jiří Daněk z Uherského Hradiště, jenž doběhl v čase 11:22 čtvrtý a zlínský Pavel Dubčák skončil v čase11:29 pátý.

„Teplota vzduchu byla na startu dva stupně, takže závod probíhal v přijatelném počasí. Václavík byl však zdatným soupeřem. Dlouho jsem se ho totiž na trati nedokázal zbavit. Na první příčku jsem se proto definitivně posunul až 800 metrů před cílem. V závěru už se mi vítěznou pozici dařilo kontrolovat," informoval letos pravděpodobně největší mužský favorit Svatopluk Janečka.

Mezi ženami vyhrála 17letá reprezentantka Zlínského plaveckého klubu Petra Vybíhalová, jež dominovala časem 12:34. Stříbrná doběhla se ztrátou šestašedesáti sekund Slovenka žijící v kanadské Ottawě Gautami Sýkorová a třetí místo brala Vinati Docziová z pořádajícího klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín (13:59).

„Do Zlína jsem přijela navštívit svoji mamku. Závod se mi samozřejmě líbil. Petra ale byla od začátku suverénní, a protože si dobře rozložila síly, bylo zřejmé, že na prvenství nedosáhnu. Ovšem pobyt na druhém místě jsem si od startu hlídala a i stříbro v cíli mě také určitě potěšilo," pochvalovala si druhá v pořadí, pětatřicátnice Gautami Sýkorová.

Také letos se bude v Přílukách hodnotit závod, v němž bude rozhodující poměr věku a výsledného času. V tomto měření sil byl premiérově v sezoně 2015 mezi muži nejlepší zároveň absolutní vítěz Svatopluk Janečka. Mezi ženami se pyšní prvenstvím 67letá Anežka Janečková z AK Zlín (16:15). ⋌ (hot)