Novinku původem z dílen bývalého několikanásobného domácího šampiona a pilota továrních týmů Škoda a Ford Romana Kresty, si posádka poprvé vyzkoušela při pondělním testu v blízkosti Vizovic.

A dojmy z řízení tohoto soutěžního speciálu byly velmi pozitivní.

„Je neskutečné, jak snadno se tenhle vůz ovládá. Oproti našemu produkčnímu mitsubishi je auto na trati velmi klidné a parádně odjíždí ze zatáček,“ libuje si Jan Jelínek, který v minulosti řídil i předchůdce Fabie R5, vůz Super 2000.

,,Rozdíl je to oproti S2000 ohromný, hlavně díky turbomotoru v novém voze. Oba vozy jsou ale opravdové závodničky, takže i na starší fabii vzpomínám velmi rád,“ vrátil se krátce k působení za volantem Škody Fabie S 2000 zlínský soutěžák, který při testu mohl díky aprílovému počasí vyzkoušet obě varianty nastavení vozu.

„Vyšlo to naprosto parádně. Během slunečného dopoledne jsme otestovali suchou variantu nastavení a odpoledne se počasí doslova vyřádilo.

Hokejisté Vsetína (v zeleném) proti Českým Budějovicím - 5. semifinálový zápas
Konec nadějí. Vsetín znovu nedal Motoru gól a sezoně pro něj skončila

Z nebes padaly provazy vody smíšené dokonce se sněhem, takže na řadu přišel i mokrý set up, což samozřejmě při poznávání vozu nebylo vůbec na škodu,“ vítal možnost ježdění na mokrém a kluzkém povrchu Jelínek.

Na startu víkendové Valašské rally se sejde neskutečná konkurence šestadvaceti vozů kategorie R5, takže posádka RI Okna Racing týmu bude mít opravdu s kým závodit.

„Bude to v podstatě taková malá Barumka. Tolik vozů R5 se asi sejde znova právě až ve Zlíně,“ tuší pilot vozu s okřídleným šípem ve znaku.

„Bude to pro nás první závod v této kategorii a cílem určitě bude jej hlavně dokončit. Proto si nedáváme žádné přehnané cíle a soustředíme se především na poznávání jízdních vlastností nového vozu. Každopádně se na závod oba už moc těšíme,“ vzkázal fanouškům úřadující mistr republiky v produkčních vozech.

Při testu vedle něj usedl i zkušený šéf týmu Kresta Racing Roman Kresta, jehož tým bude Jelínkovi vůz na závody připravovat.

„Jsem nesmírně rád, že můžeme v nové sezoně spolupracovat s takovým profíkem, jakým Roman bezesporu je. Při jízdě mi dal několik cenných rad a samozřejmě pomohl svými zkušenostmi i s nastavením vozu,“ přivítal novou spolupráci se špičkovým týmem pilot škodovky.

Basketbal Žabovřesky - Valašské Meziříčí
Valašské Meziříčí po vyřazení Žabovřesk postoupilo do semifinále druhé ligy

JIŘÍ HEJTMÁNEK