Příjemné polojasné počasí, které vystřídalo minulé chladnější dny, připravilo závodníkům ideální podmínky, letos nově i s jednodušší závodní tratí.

Druhé místo obsadil Jan Fojtík, třetí Dominik Buksa. Mezi ženami zvítězila Silvie Zvonková před druhou Sabinou Macháňovou a třetí Radkou Březinovou.

Celkem se v BIKE VALACHY, na dvou tratích v délce 20 a 38 kilometrů, utkaly tři stovky závodníků. Dalších 212 malých sportovců se zapojilo do dětských závodů na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích.

Pořadatelé letos hlavní trasu upravili a vyřadili z ní dřívější technicky nejobtížnější úseky, což závod nejen zjednodušilo, ale také zrychlilo. Zatímco dříve vítězové dosahovali časů kolem 2 hodin, letošní vítěz a jeden z favoritů Jan Jobánek byl v cíli za 1 hodinu a 24 minut.

Dostaveníčko s přírodními vědami a technikou na valašskomeziříčské hvězdárně
Malí i velcí bádali ve hvězdárně. A stálo to za to!

„Oproti jiným závodům, které obvykle jezdím, je to opravdu nezvyklé tempo, skutečný sprint od začátku do konce,“ zhodnotil v cíli Jan Jobánek, známý mimo jiné jako trojnásobný vítěz Obr Drásala, který obnáší 175 kilometrů a osmihodinový výkon na kole. V minulosti již v BIKE VALACHY startoval, obsadil třetí místo v roce 2015.

„Tentokrát to bylo sice kratší a svižnější, ale určitě nelze říct, že jednodušší. Zdejší kopce nedávají bikerům nic zadarmo, jsou poctivé a prověří každého závodníka. Během závodu na trase prakticky není místo, kde byste si odpočinuli, musíte jet naplno. Mám rád dlouhá a táhlá stoupání, která právě Velké Karlovice a BIKE VALACHY nabízí, závod jsem si užil. Jsem spokojený o to víc, že mé letošní výkony jsou zatím nevyrovnané,“ dodal Jan Jobánek.

V Uherském Brodě se uskutečnil krajský sokolský slet.
Sokolové se slétli do Brodu. Zavítalo jich tam na 750

Pro vítěznou ženu Silvii Zvonkovou byl karlovický závod vůbec prvním setkáním se seriálem VALACHY TOUR a to přesto, že žije v nepříliš vzdálených Valašských Kloboukách. „Dosud jsem ale jezdila hlavně závody u nás v okolí nebo na Slovensku. Také mám roční miminko, takže se teď ke kolu postupně vracím. Jsem ze závodu nadšená. Místní kopce mi vyhovují a líbilo se mi i vše kolem - zázemí, organizace, hezké ceny pro vítěze, milí lidé.. Za rok určitě přijedu znovu,“ pochvalovala Silvie Zvonková.

Absolutní vítězové BIKE VALACHY si mezi sebe rozdělili prize money v celkové hodnotě 15 tisíc korun. Ceny si odnesli i vítězové jednotlivých věkových kategorií a dětských závodů.

Již nyní probíhá registrace do dalšího závodu seriálu VALACHY TOUR – do mini triatlonu VALACHY MAN, který se díky každoroční tisícovce sportovců stal největší veřejnou akcí svého druhu v České republice. Uskuteční se v pátek 3. srpna u vodní nádrže Na Stanoch známé také jako Balaton v Novém Hrozenkově. Nabídne dvě trasy pro dospělé i s možností závodů ve štafetách, k tomu také triatlonové závody pro děti v různých věkových kategoriích. Registrace on-line již probíhá na www.valachytour.cz.

Krajský sokolský slet v Přerově
Přerov hostil krajský sokolský slet. Na stadionu cvičilo přes 1700 cvičenců

Vítězové muži:

1. Jan Jobánek - Superior Suninvent MTB Team – 1:24:56

2. Jan Fojtík – Drásal Cannondale – 1:25:07

3. Dominik Buksa – Future Cycling – Ed Systém – 1:26:04

Vítězky ženy:

1.Silvie Zvonková – Zvonek Sport Valašské Klobouky - 1:52:45

2. Sabina Macháňová – Bikecentrum Olomouc – 1:54:19

3. Radka Březinová – LowellPro Racing Team – 2:01:14