V sobotu sdružení Běhy Zlín plánovalo uspořádat už 33. ročník Josefského běhu.

 ,,S přípravou závodu jsme začali v lednu. Na Burešově a v okolí Štákových pasek bylo potřeba zajistit povolení od vlastníků lesa Lesů České republiky a Státní správy. Poté jsme domluvili kvůli zázemí spolupráci s Dětským centrem v Čiperově vile. Průběžně se zařizovala spousta dalších drobností. Připravili a zkontrolovali jsme trať, chystaly se ceny, jednali jsme o občerstvení. Každý účastník závodu měl dostat v cíli perníkovou medaili a sportovní láhev. Navíc letošní ročník Josefského běhu měl být charitativní akcí. Výtěžek ze startovného jsme chtěli věnovat právě Dětskému centru na Burešově.,“ mrzí, že se závod nekonal, jeho hlavního organizátora Jiřího Prokopa.

Ten spočítal i finanční ztráty.

,,Už jsme zaplatili výrobu sportovních láhví a vytištění plakátů. Koupili jsme medaile a poháry na vyhlášení seriálu Běhy Zlín za rok 2019. Něco nás také stála výroba rádiového spotu. Celkové naše vydání je zhruba 30 000 Kč,“ upozornil jeden z propagátorů běhu ve Zlíně.  

Prokop samozřejmě situaci chápe a se svým týmem rozhodnutí státu respektuje.

,,Běžce v žádném případě nechceme ohrozit. Ti v součastném období trénují individuálně. Až se všechno uklidní, tak Josefský běh bude,“ slibuje Prokop.

 V neděli se triatlonisté těšili na Český pohár v aquatlonu. Takový významný sportovní podnik se měl v krajském městě konat po pěti letech.

 ,,Český aquatlonový pohár jsme chystali od listopadu, kdy nám byl přidělený termín závodu. Hned jsme si zarezervovali bazén v Městských lázních i atletický Stadion mládeže. Nachystali jsme propozice a spustili registraci. Na startu jsme čekali zhruba 200 aquatlonistů. Domluvený byl i moderátor a ozvučení průběhu celého závodu. Hned po oznámení zákazu pořádání sportovních akcí jsme však zastavili možnost registrace a domluvili se s vedením triatlonového svazu na společném informování veřejnosti a sportovců o zrušení zlínského českého poháru. Naštěstí finanční ztráty máme jenom v rámci práce organizačního výboru,“ posteskl ředitel závodu Bob Komín.

Ten ale doufá, že se letos aquatlonový podnik ve Zlíně přece jenom uskuteční. ,,Se svazem triatlonu budeme hledat náhradní termín. Výhledově by se však závod mohl konat nejdřív až na konci podzimu. V součastném období je to ale velmi předběžné, protože na podzim se přesouvají všechny jarní sportovní akce,“ uvedl Komín.

 A jak triatlonisté a aquatlonisté v tomto období trénují? ,,Trénovat se dá, ale v nižší intenzitě, aby se tělo neoslabovalo a nepodlehlo možné virové infekci. Všichni se připravují individuálně. Česká triatlonová asociace vydala doporučení, jak v těchto dnech trénovat,“ prozradil na závěr Bob Komín.