Když velký fotbal ulehne k zimnímu spánku, přichází čas sálového fotbalu. Nejvyšší soutěž se měla oficiálně rozběhnout uplynulý víkend, ale z pochopitelných covidových důvodů byl odložen.

„Nad celou sezonou visí velký otazník, do konce roku si v hale nekopneme,“ je realistou hrající kouč Futsal Zlín Zdeněk Julina. „Všichni jsme zklamáni, ale taková je tvrdá realita. Budeme rádi, pokud odehrajeme alespoň pár zápasů po novém roce. Ale nejsem velký optimista,“ přiznal.

Vedení svazu situaci sleduje a je připraveno na rozvolnění adekvátně zareagovat.

„Rozhodne termín, kdy budou opatření uvolněna a ligová kola se hned následný víkend rozeběhnou,“ má jasno tiskový mluvčí soutěží v sálovém fotbalu Petr Koseček.

„Je docela možné, že se tento ročník nejvyšší Celostátní ligy odehraje ve zkráceném formátu. Soutěž totiž nejde přelosovat, neboť týmy mají zablokovány termíny ve sportovních halách,“ vysvětlil Koseček. „Uvidíme, jaká bude situace po Novém roce, zatím by se totiž opatření pro rozvolnění ve třetím stupni měla týkat jen individuálních sportů. Snad se nám podaří základní část odehrát alespoň ve zkrácené podobě - při účasti osmi týmů v celostátní lize se tak bude hrát pouze o nasazení pro nadcházející play-off," upřesnil tiskový mluvčí.

Jediný regionální zástupce nejvyšší soutěže se připravuje individuálně, ale spíše než nařízení má doporučení.

„Kluci žádné plány nemají. S některými jsem v kontaktu a vím, že absolvují výšlapy, chodí do lesa a další mírné sportovní aktivity. Jsem mile překvapen, když si zajdou zaběhat,“ přiznává Julina a i proto čeká na uvolnění sportujících skupin nad 10 členů.

„Pak hned začneme venku trénovat, volna jsme měli dost. Jasné je, že bude velmi složité jakoukoliv formou Celostátní ligu odehrát. Už při plánovaném rozběhnutí velkého fotbalu na začátku března bude složité se termínově sladit. A hrát venku, jezdit přes půl republiky, abychom si zahráli třeba v dešti či sněhové vánici, se fakt nikomu nechce. Uvidíme, co další týdny ukáží,“ nechce předjímat Julina.

Naopak zcela jasno má o své budoucnosti Zlínská krajská liga sálové kopané, která byla bez náhrady zrušena. „Krajská liga se vždy koná turnajovým způsobem, kdy se v jeden termín potkává na hale více týmů, což kvůli vládním opatřením nebude v nejbližší době možné realizovat,“ potvrdil Koseček.

„Je docela možné, že se ale odehraje krajské kolo Českého poháru, kde by pak vítěz poměřil síly v republikovém finále proti ligovým celkům. Těžko ale předvídat, jak se bude situace v rozvolňování u kolektivních sportů nakonec vyvíjet,“ doplnil Koseček.