Machová absolvovala starty v pěti disciplínách, na stupně vítězů se prosadila ve třech případech. Dvakrát skončila druhá na deblkajaku spolu s ještě o rok mladší Lucií Krpatovou (500 a 1000 m), v závodě čtyřkajaků na 500 metrů pak byla členkou nejrychlejší juniorské posádky.

Ve famózním medailovém tažení pokračoval také Moničin bratr, čtrnáctiletý Martin. V žákovské kategorii kraloval kajakářům, když ani jednou neprohrál a z Račic si odvezl tři zlaté medaile!

Žačka Klára Silnicová skončila na singlkajaku sice hned v rozjížďce, na deblkajaku s hranickou Perůtkovou však absolvovala druhé finále, posádka byla celkově hodnocena jako třináctá. Nejmladší adepti tradičního olympijského sportu si tentokráte vyzkoušeli pětistovku. Jedenáctiletý Jakub Mlčoch z Kunovic svoji jízdu na minikajaku vyhrál a doplnil si sbírku medailí o další kousek. Blízko na stupně vítězů měl i na deblkajaku spolu s nováčkem Filipem Niklem. Jejich loď protla cílovou linii na čtvrté pozici. Premiéru na jedné z nejlepších světových drah měla jedenáctiletá Kateřina Pjajčíková. Po těžkém sobotním závodě ve větrném počasí na deblu spolu s pražskou Kamilou Kupkovou si dobře vedla na minikajaku v nedělním programu a obsadila hezké páté místo.
Dospělí jeli v Račicích kvalifikaci na evropský šampionát ve Španělsku (28. 6.–1. 7.). Původně měl závodit také loňský junior Martin Valný, ale kvůli předcházejícím zdravotním problémům třetí pohárový závod vynechal. Skvělý výkon předvedla deblkánoe Heller, Doktor, která své soupeře na pětistovce doslova deklasovala.

Tuto sobotu se v nedalekém Kojetíně uskuteční 49. moravský pohár. Na Hanou se chystá i novoveská výprava, trenéři by rádi dali šanci co nejvíce závodníkům, včetně nedávných účastníků závodu amatérů, neboť kromě dvoukilometrové trati pořadatelé pro benjamínky chystají i dvoustovku.