„Do Zlína jsem šel na pozici lídra. Zatím tuto roli neplním podle svých představ. Načasuji to ale tak, aby to na play-off bylo optimální,“ říká Vašíček, který svého angažmá ve Francii v žádném případě nelituje. Domů se však vrátil rád. „Tady mám větší pohodlí,“ přiznává.

„Po herní stránce to bylo super, ale pro normální život s rodinou je to těžší. Každopádně jsem tam nasbíral cenné zkušenosti. Určitě mě angažmá někam posunulo,“ přidává.

Spadl vám po domácí výhře velký kámen ze srdce?
Určitě. První dva zápasy jsme hráli doma. Po porážce s Brnem byl na nás velký tlak. Věděli jsme, že s Ostravou musíme bodovat. Osobně jsem si po dvou kolech představoval čtyři body, máme tři, což není úplně špatné. Jsem rád, že jsme proti Ostravě potvrdili výsledek z přípravy, kdy jsme stejného soupeře taky doma porazili 3:1.

Na výhru jste se ale dost nadřeli. Souhlasíte?
Ano. Ostrava hraje dobře. Rychlou hru má založenou na dobré přihrávce, což se nám částečně podařilo eliminovat. Díky tomu jsme hostující hráče odtáhli do sítě a trochu ubránili. Klíčem k úspěchu bylo ale naše podání.

Právě. Brno vás minule svým servisem přetlačilo, s Ostravou jste na podání měli navrch vy.
To je právě to. Servis je v současnosti alfa a omega volejbalu. Kdo solí a nebojí se, tak mu to vychází.

Ve druhém setu se vám ale tolik nedařilo. Kde byla chyba?
Je pravda, že Ostrava nás ve druhém setu ubránila. Na co jsme zasmečovali, to šlo do boku. Naštěstí jsme se z toho rychle otřepali, na soupeře jsme zatlačili, dostali ho pod tlak, což bylo důležité.

Nedařily se vám ani začátky setů. Pokaždé jste nechali soupeře utéct na pár bodů a pak jste museli výsledek pracně otáčet. Nestálo vás to vítězství až příliš sil?
Nevím, čím to bylo. Možná jsme na začátku setu neměli správnou koncentraci, nebo jsme si mysleli, že výsledek vždycky otočíme, ale určitě je to problém hlavy. Je divné, že v koncovkách setů si dobře přihrajeme, balony normálně skládáme a všechno funguje, kdežto na začátku nám to nejde. Třeba to vychází z pauzy mezi sety, jinak nevím.

Nyní jedete dvakrát ven. Budete v Benátkách nad Jizerou a v Praze uvolněnější než před domácím publikem, kde jste působili svázanějším dojmem?
Je pravda, že venku od nás nikdo neočekává jasnou výhru, ale ve vyrovnané soutěži musíme bodovat všude, takže tlak na nás bude i venku. Nechci nás pasovat do pozice favorita, ale do Prahy i Benátek si určitě jedeme pro body.

Jaké ambice vůbec letos máme?
Ideální scénář je skončit do šestého místa a vyhnout se předkolu. Ale nakonec budeme rádi, když postoupíme do play-off, ve kterém se porveme o postup.

Je dobře, že se po vzoru hokeje změnil systém vyřazovací části a letos poprvé se hraje i předkolo?
Myslím si, že je to lepší než baráž, ve které se jenom z povinnosti sezona dohrává. A už to nikoho nebaví. Předkolo bude mít super náboj. Soutěž se díky němu rozhodně zatraktivní. Týmy čekají vyhrocené zápasy, ve kterých se ukáže síla jednotlivých mančaftů.

Jak moc reálná je zisk medaile?
Podle toho, jak všichni nakoupili, byla by medaile asi z říše snů. Některé týmy jsou trochu jinde než my.

Volejbalisté Zlína (v bílo-modrém) o víkendovém 2. kole extraligy doma porazili Ostravu 3:1 na sety.
Volejbalisté Zlína si díky výbornému servisu poradili s Ostravou