„Neuvěřitelné. Byl to silný zážitek. Ještě včera jsem nevěděl, jestli jet, nebo ne. Měl jsem letos slabou formu, ale rozhodl jsem se, že to zkusím. Ten zážitek za to stojí," vzkázal Jobánek, za kterým skončil druhý Jan Fojtík (Cannondale), Petr Šťastný (Erste Premier Petr Čech MTB) třetí. Největší hvězda závodu Tinker Juarez dojel šestý.

Jak to bylo náročné ve srovnání s předchozími vítěznými lety na Drásalovi?

Určitě náročnější. Ať už změnami na trati, kde bratři Fojtíkové přidali terénu. Bylo to i méně jezdivé. Navíc i soupeři byli silní až do závěru. Proto to bylo dnes nejtěžší vítězství.

Která z novinek na trati dala nejvíce zabrat?

Asi úsek poté, co se odbočilo na Trojáku doleva. Těch dvacet kilometrů bylo v terénu podobném spíš cross country. Byly tam prudké stojky, chvílemi jsme museli i běhat. Tam to bylo nejtěžší.

Nějakou krizi jste měl?

Asi hned z rána první dvě hodiny se mi nejelo dobře. Nejsem zvyklý takhle brzy startovat. Tělo si přivyklo, ale než jsem se z toho vzpamatoval, chvíli to trvalo. Navíc poměrně rychle jel i Peťa Šťastný už od startu.

Kolik jste letos do finiše ušetřil sil?

To je má každoroční taktika. Závod je tak strašně dlouhý, že jsem se od startu snažil neplýtvat silami a pošetřit je do závěru. Když jimi člověk plýtvá a snaží se být na každém kopci první, můžou mu v posledním chybět.

Čím je pro vás Obr Drásal speciální?

U jen tím, že u nás tak dlouhý závod nejezdí. Pro nás je to něco, na co nejsme zvyklí. Ani na tréninku nejezdíme osm hodin na kole. Navíc v terénu. Musím ale říct, že ročně mi jeden takový závod stačí. (směje se)

Vracíte se do Holešova rád?

Jo, Hostýnské vrchy a okolí mám moc rád. Sedí mi i zdejší terény, tedy dlouhé a táhlé kopce. I zdejší zázemí v zámku je parádní. Akorát dneska to teda není pohádkové, ale spíš pekelné prostředí díky teplotě. (směje se) Ale takové počasí mi vadí asi méně než ostatním. Nemám s tím problémy a vyloženě si to užívám. Nevím, jak to tady dělají, ale taková výheň je tu poslední roky pořád.

Považujete tropické počasí za svou výhodu a zbraň?

Jo, jsem raději, než kdyby pršelo. Minulý týden jsem jel zrovna závod, který kompletně celý propršel a byla zima. Tam mi to vůbec nesedlo.

Na celkovém šestém místě skončila i 55letá legenda horské cyklistiky David Tinker Juarez. Potkali jste se na trati?

Jel s námi první dva kopce. Vypadal poměrně silný. V nějakém třetím výjezdu jsme jej ztratili. Co jsem slyšel, i on si pochvaloval závod. Říkal, že byl jeden z nejtěžších, co kdy absolvoval. Vypadal hodně unaveně. Prohodili jsme pár slov. Je to obrovská legenda a ve svém věku klobouk dolů, že to vůbec odjede. Je to zážitek a nepoštěstí se to moc často.

Je vaším vzorem?

Vzorem úplně není, protože v závodech světové špičky jsem ho už nezažil. Navíc já závodil spíš na silnici, takže mými vzory byli kluci z této disciplíny. Bikům jsem se tolik nevěnoval. Ale když jsem viděl respekt a slávu kolem něj, co se tady rozpoutalo, fakt to byl zážitek s ním jet závod. Vůbec netuším, jak se jim jej zde povedlo dostat. Doufám, že to nebylo naposledy. Vypadal, že s Drásalem má nevyřízené účty, tak třeba příští rok přijde odveta.

Kolik během závodu vypotíte a vypijete?

Po pravdě jsem to nepočítal. Ale měl jsem na trati support z týmu a byli tam snad patnáctkrát. Vždy jsem si vzal bidon, navíc i na neutrálních občerstvovačkách jsem si je bral. Možná to bylo i deset litrů, co jsem mohl vypotit.

VÝSLEDKY 23. ROČNÍKU BIKEMARATON DRÁSAL

Obr Drásal 177 km – muži:

  1. Jan Jobánek (Superior MTB) 7:52:48 hod.,
  2. Jan Fojtík (Cannondale) +0:36 min.,
  3. Petr Šťastný (Erste Premier Petr Čech MTB) +3:06,
  4. Filip Adel (Superior MTB) +26:36 
  5. Radoslav Šíbl (4Ever Cyklo Bulis) +32:42.

Drásal 117 km – muži: 1. Pavel Skalický (Cykloteam Kolárna Olomouc) 5:05:24 hod., 2. Marek Rauchfuss (Kellys Bike Ranch) +3:26, 3. Jan Procházka (Cyklosport Chropyně) +16:30, 4. Ondřej Kobliha (Cyklotrenink.com) +17:49, 5. Jan Strož (Symbio+ Cannondale) +19:09.

Drásal 117 km – ženy: 1. Iva Fidlerová (Yogi Racing) 6:58:57 hod., 2. Hana Falcová (Alltraining.cz) +4:51, 3. Jana Bednaříková (Amenity Extrem Sport) +7:55, 4. Martina Novotná (TuV SUD Rusava bike team) +22:28, 5. Martina Neumannová (Prestige Cycling Team) +27:36.