Na víkendové Rally Bohemia obsadil páté místo. „Člověk musí stát nohama na zemi. Dlouho jsem nejel a tohle je skvělý výsledek. Jsem nadmíru spokojený,“ svěřil se 41letý pilot vozu Škoda Fabia R5.

V ostrém závodě seděl Kresta za volantem poprvé od srpna 2014, kdy bojoval na zlínské Barumce. I tehdy měl za spolujezdce Petra Starého. Zatímco na domácí půdě ale posádka soutěž nedokončila kvůli prasklým svodům, podnik v Mladé Boleslavi absolvovala s poklidem.

„Jelo se bez potíží. Nemuseli jsme řešit žádný zásadní problém a auto nemá ani škrábnutí,“ dodal pátý muž z mistrovství světa 2005.
Účast a krásné umístění Kresty na Rally Bohemia dávají velkou naději tomu, že se na konci srpna po třech letech představí také fanouškům ve Zlíně. Tomuto spojení věřil veřejně v minulém týdnu i ředitel Barum Rally Miroslav Regner.

„O zájmu víme, ale oficiálně jeho účast na Barumce nemohu potvrdit. Uvidíme, zda se objeví na Rally Bohemia. Jestli tam opravdu nastoupí a vše bude fungovat, tak věřím, že bude závodit i u nás,“ prohlásil.

V Mladé Boleslavi byli rychlejší než Roman Kresta jen celkově čtvrtý Jarosław Szeja, třetí Jan Černý, druhý Václav Pech a vítězný Jan Kopecký, který v domácím prostředí triumfoval popáté v řadě. Na Krestu měl náskok dvou minut a sedmi sekund.

„Vyhrát v Boleslavi a ještě k tomu s vozem Škoda znamená vždycky něco navíc. Jsme tedy maximálně spokojení a víc jsme si přát ani nemohli,“ líčil 35letý suverén na české scéně.

Kopecký zároveň překonal šest vítězství Kresty na Rally Bohemia, soutěž totiž opanoval posedmé.

Z dalších regionálních posádek se do první desítky vměstnala ještě dvojice Miroslav Jakeš–Marcela Ehlová, která skončila šestá, a Jaromír Tarabus s Petrem Machů, kteří dojeli devátí.

JAN ŠMÍD, PAVLA FRANZKIOVÁ