Druhé místo obsadil se ztrátou 1 minuty a 50 sekund obhájce loňského prvenství Martin Holiš z Valašského Meziříčí (Rocky Mountain), bronz bral Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team, 46:54). Ondřej Minařík z Držkové (Valachbajk Team, 47:54) skončil čtvrtý a Petr Kučera (Grymov, 48:09) byl pátý.

,,Byl to velmi vydařený závod. Líbilo se mi jeho zázemí, perfektně značená kopcovitá trať i celková organizace,“ chválil pořadatele Matěj Beníček.

Ten účast v Kunovicích zvolil místo tempového tréninku. První červnovou sobotu totiž startoval na mistrovství republiky v UltraSky v Beskydech v okolí Lysé hory.

,,Na Valašsku jsem měl ještě unavené nohy,“ přiznal.

Od startu si však hlídal pobyt na čelních pozicích.

,,Dlouho jsem běžel na druhém místě. Ale ani ve druhé polovině závodu se mým nohám běžet nechtělo. Na první příčku jsem se posunul až při následném dlouhém seběhu a v rovinaté části už jsem na vítězné pozici náskok navyšoval,“ upozornil na klíčové momenty Matěj Beníček.

V ženách byla v Kunovicích u Valašského Meziříčí nejrychlejší Martina Novotná z Brusného. Dvaatřicetiletá reprezentantka klubu TÜV SÜD Rusava Bike Team triumfovala časem 55:52. Stříbrnou příčku vybojovala díky času 56:40 Helena Kovařčíková z Poličné, třetí do cíle doběhla v čase 58:48 Renata Veselská. Věra Vystrčilová si do Tlumačova odvezla za čas 1:00:29 zisk čtvrté pozice, Kristýna Kvasničková rovněž z Tlumačova (1:09:16) skončila pátá.

Závod týmů ovládla dvojice Radan Míka, Alena Losertová (1:00.39).

Letošního Přeběhu či přechodu kunovických vrcholů se v hlavním 11 kilometrovém závodu představilo 97 vytrvalců. Na stejné trati si zazávodilo také 16 dvojic. V kratším 5 kilometrů dlouhém běhu poměřilo síly dalších 56 běžců.

,,Hlavní závod se běžel po asfaltové silnici, lesních pěšinách, šotolině i makadamu. První tři kopce v něm běžci zdolali v lokalitě Hůrka a Polomsko. Čtvrtý a pátý kopec je čekal na druhém hřebeni v obci Kunovice,“ informoval hlavní pořadatel Tomáš Mareček.

Vydařený sportovní den na Valašsku zakončilo promítání filmu v kunovickém hasičském Letním kině. Zájemci viděli českou fantasy pohádku Princezna zakletá v čase.

Závod K5 Přeběh či přechod kunovických vrcholů v Kunovicích u Valašského Meziříčí byl úvodním podnikem DTB série 2021.

Druhým bude 17. července Kunovický miniDuatlon. Třetím podnikem bude 28. srpna Kelečský triatlon a sérii zakončí závod horských kol Polický okruh. Ten se v Polici pojede 28. září.