„Našim závodníkům se dařilo, což bylo vidět na zlepšení osobních rekordů. Ploutvové plavání získává na popularitě. V Česku už se plave asi v osmnácti klubech. Naše reprezentace patří ke světové špičce a naši zástupci dokážou bojovat o tituly mistrů světa. Na Světovém poháru startují závodníci v klubových barvách a bojují o splnění limitů pro účast na světových a evropských šampionátech," řekl předseda klubu Petr Polišenský.

Světový pohár sestává ze sedmi závodů. Zlínští plavci se musí zúčastnit alespoň tří kol a závěrečného finále, které bude letos v Dubaji. Nejúspěšnější závodnicí zlínského klubu byla v Itálii Monika Langerová, která vybojovala bronzovou medaili na 200 m Bifi (plavání s dýchací trubicí a gumovými ploutvemi, stylem kraul) a k tomu přidala ještě 9. místo na 100 m RP (při rychlostním potápění nesmí závodník vynořit obličejovou část. Před sebou tlačí dýchací přístroj se stlačeným vzduchem) a 11. místo na 100 m PP (plavání s ploutvemi označuje plavecké disciplíny, při kterých musí být závodník neustále na hladině kromě 15metrového pásma po startu a obrátce).

„Monika Langerová se přiblížila ke splnění limitu pro start na mistrovství světa juniorů, které proběhne koncem června na Krétě. Má tak ještě dostatek času ho splnit. Už loni startovala na juniorském evropském šampionátu. Doufám, že se letos opět kvalifikuje," řekl Polišenský.

Mezi juniorkami se prosadily ještě Petra Polišenská a Adéla Kneifelova, které obsadily 6. místo na 200 m a 100 m Bifi. Těsně za první desítkou se umístili junioři Tomáš Batík a Daniel Polášek.

Mezi špičku se prosadila i studentka zlínského sportovního gymnázia Beáta Polišenská, která svou vrcholovou formu ještě hledá, zatím to stačilo pouze na 6. místo na 200 m Bifi mezi ženami.

TZP Nemo Zlín vsadilo na žákovské a juniorské kategorie a práce s nimi se začala vyplácet.

„Dospělí zatím nedosahují výsledků, které by je nominovaly na evropské nebo světové šampionáty," řekl Polišenský.

Další kolo Světového poháru se bude konat o posledním dubnovém víkendu v Praze. „Doufám, že si závodníci své osobní rekordy a body ve světovém žebříčku ještě vylepší. Budeme závodit v domácím prostředí v novém bazénu, takže jsme plní očekávaní. Do Prahy pošleme maximální počet závodníků," dodal předseda zlínského klubu ploutvového plavání.