,,Do loňské sezony jsem vstupoval s hlavním cílem navázat na maratonské úspěchy v sérii 53x11 a zůčastnit se některých závodů Českého poháru. Zaměřil jsem se rovněž na start na společném silničním mistrovství české a slovenské republiky v červnu v Žilině. Ve Slezském poháru jsem družstvu FORCE KCK Cykloteam Zlín tentokrát vypomáhal pouze jenom v rámci tréninku," přiznal Matula.

Lukáš Matula

Pro cyklistu ze Zlína se minulá sezona od začátku vyvíjela kladně. Navíc měla stoupají tendenci a vyvrcholila v plánovaném období.

,,Bylo to způsobeno skutečností, že jsem v zimě prodělal kvalitní přípravu v zahraničí. Rovněž mi vyhovovala spolupráce s manažerem formace FORCE KCK Cykloteam Zlín panem Kmentou. Ten se mi vždycky snažil vytvořit adekvátní podmínky a dal mi volné ruce s výběrem závodů," pochvaluje si Lukáš Matula.

Ten si nejvíc cení zisku třetího místa v cyklomaratonu Tatry Tour, kde byl v konkurenci silných zahraničních soupeřů dokonce 190 kilometrů v úniku.

,,Rovněž mě potěšilo dvacáté místo na silničním šampionátu v Žilině, kde jsem se do poslední chvíle držel v popředí pelotonu s nejlepšími českými a slovenskými profesionály, mimo jiné i s Romanem Kreuzigerem, Leopoldem Königem a budoucí mistrem světa Peterem Saganem.

A přestože Slezský pohár nebyl v roce 2015 pro mě prioritou, tak jsem v něm nakonec v celkovém hodnocení hlavní kategorie vybojoval stříbrnou příčku. Mrzí mě však nepovedené vystoupení na mistrovství republiky amatérů. V časovce jsem čekal lepší výsledek a v silničním závodě mě postihl defekt," vypočetl další výsledky Matula, jenž loni najezdil 24 tisíc kilometrů, z toho 4500 závodních.

Cyklista z krajského města ovšem v průběhu loňského roku změnil dres. ,,Na začátku srpna mě oslovilo vedení týmu SKC Tufo Prostějov, který mě delší dobu sledoval. A protože klub z Hané vedený Tomášem Konečným patří mezi čtyři nejlepší v Česku, nešlo takovou nabídku odmítnout. V tomto oddíle si však musím zvykat na jinou pozici, než jsem míval ve Zlíně," vysvětlil Matula.

V součastném období už je bývalý reprezentant zlínského FORCE KCK Cykloteamu v plné přípravě na sezonu 2016. Kromě nabývání fyzické kondice a potřebného najíždění kilometrů se začátkem března se se svým novým klubem chystá na čtrnáctidenní soustředění do Chorvatska. ,,Tam se už také pojedou první UCI závody.

Jestli do nich ale budu nominovaný, ukáže až moje forma, jaká mě bude na startu března doprovázet. V Česku bych se měl však zúčastnit dubnových podniků Velké ceny Hlohovce a závodu Brno – Velká Bíteš – Brno. Jinak bych chtěl v nové stáji být hlavně platným jezdcem a spolehlivým pomocníkem lídrů ve velkých závodech," prozradil nejbližší plány nový člen prostějovského Tufa Matula. (hot)