„Věřím, že se ještě se ve středu vrátíme k rozhodujícímu pátému duelu do Kopřivnice, kde to už bude velká loterie. Bude však potřeba o víkendu nezaváhat. Bude záležet, který tým se s tlakem lépe vypořádá. Rozhodně nic nebalíme," hřímá manažer zlínského extraligového týmu Rudolf Kafka senior.

Jak hodnotíte zpětně výkon a a těsné porážky v Kopřivnici?

V obou zápasech nás srážela vlastní nedisciplinovanost. Častými vyloučeními umožnujeme soupeři vytvořit si uklidňující náskok a stojí nás pak spoustu sil dotáhnutí se zpět do zápasu. Přitom se často jedná o zbytečné tresty, časti i zdvojené.

Do druhého zápasu jste vytáhli žolík v podobě zkušeného gólmana Zdeňka Luňáka. Splnil očekávání?

JJe velkým přínosem i do kabiny a věřím, že v následujících zápasech nám pomůže sérii zlomit v náš prospěch. I našim stabilním brankářům Mahuškovi a Šidlíkovi se lépe nastupuje, když ví, že mají za zády takto zkušeného kolegu. Jsem moc rád, že vyslyšel mou prosbu o výpomoc v těchto rozhodujících duelech.

Co změnit na sobotu, víkend, abyste uspěli?

Hrát maximálně disciplinovaně, mnohem více v pohybu a jít mnohem agresivněji do zakončení.

Co se stane, když přijde sestup? Neskončí mužská házená ve Zlíně?

Toto je otázka pro současné vedení klubu. Situace není zdaleka ideální, soužití dvou složek v rámci jednoho klubu při současném stylu většinového řízení trvale jen jednou složkou, přirozeně preferující tu svou, je pro druhou demotivující a často znevýhodňující. Bohužel partneři, co měli možnost do toho systému nahlídnout, po zvážení se rozhodli dále svou podporu klubu nerozvíjet.

Dalším velkým problémem je nulová podpora ze strany města a kraje dospělých „malých" sportů. Bez této není možné konkurovat ostatním týmům extraligy, kde jejich rozpočty jsou plněny třeba z padesáti procent právě z veřejných rozpočtů! Nedokážu pochopit, proč v jiných krajích a městech je toto možné a v našem případě ne. Není třeba desetimilionových částek, či pokrývat vysoké platy hráčů jako v jiných již podporovaných sportech či v kultuře. Domnívám se, že náklady na pronájmy, dopravu, soutěžní poplatky či trenéry by veřejné rozpočty podporovat měly bez ohledu, zda se jedná mládežnický či dospělý sport. Vždyť členy klubu a daného týmu jsou lidé žijící ve Zlíně, ve Zlínském kraji, odvádějí zde daně. Vždyť bez příkladu dospělých týmů, hráčů nebude mít mládež vzory a dostatečnou motivaci ke sportování.

Je velmi vyčerpávající pracovat dlouhodobě v tomto poloamaterském systému, kdy všichni hráči mají svá zaměstnání, případně jsou studenty často mimo Zlín. Jejich odměny z házené se pohybují v řádech sotva několika pár tisíc korun a požadovat od nich maximálně profesionální přístup a tréninkovou přípravu odpovídající požadavkům nejvyšší soutěže.

V současné době má podepsanou smlouvu do konce této sezony. Nějaká jednání už proběhla a obě strany projevily zájem o pokračování spolupráce. Další jednání budou vedena po ukončení sezony, ale jeho setrvání není podmíněno záchranou.

Na konci roku jste říkal, že končíte u týmu v pozici manažera. Co se změnilo?

Bohužel jsem nenašel možnost komu vedení týmu předat bez rizika, že bude zachována aktivní podpora činnosti mužského A týmu. Není, kdo by to myslel s týmem vážně a překonával spoustu překážek, která za činností a chodem dospělého týmu stojí. Je pro mne velkým zklamáním, že ani z řad bývalých házenkářů či hráčů působících ještě v jiných klubech, necítím zájem a podporu zlínské mužské házené. Je neskutečně obtížné zajistit odpovídající finanční rámec, personální obsazení vedení složky, týmu, ale i samotné hráče.

Nicméně, právě na základě mého oznámení o ukončení mé manažerské činnosti a současného stavu, do nějž se mužská házená dostala za posledních dvanáct měsíců, se přeci jen ozvalo pár jedinců. A to jak z řad bývalých hráčů či rodičů a v rámci pracovní skupiny se nyní pokusíme hledat možnosti, jak vrátit mužskou házenou alespoň tam, kde se ještě nedávno nacházela.