,,Do letošní sezony jsem nešel s velkým očekáváním, protože jsem v první polovině roku řešil důležitější osobní záležitosti. Dokončoval jsem vysokou školu a následně jsem hledal pracovní uplatnění," přiznal Lukáš Matula, jenž se proto zaměřil hlavně na obhajobu první příčky v absolutním pořadí v hlavní mužské kategorii ve Slezském poháru.

,,Soustředil jsem se také na maratonskou silniční sérii a na seriál XCR Cup na brněnském autodromu," upozornil lídr zlínského Force KCK Cykooteamu.

Pro Matulu se ovšem sportovní rok zpočátku nevyvíjel úplně ideálně. ,,Díky mírné zimě mí největší soupeři pořádně potrénovali a zejména v dubnových podnicích byli na tom výkonnostně velmi dobře. Nicméně já jsem toto období psychicky ustál a postupně se mi dařilo dostat se do formy. Klíčové a povzbudivé pro mě byly výsledky z mistrovských závodů Slezského poháru, kde jsem v časovce i v silničním závodu vybojoval stříbrné příčky," našel zlomové momenty roku 2014 univerzální cyklista z krajského města, který si cení i dalších svých povedených vystoupení.

,,Úspěchem pro mě je i třetí místo v cyklomaratonu Krušnoton, čtvrtá příčka v Beskyd Touru a potěšil mě rovněž zisk dvaadvacáté pozice mezi profesionály na domácím republikovém šampionátu. Naopak mě mrzí až desátá příčka v Mamut Touru," vypočetl Matula. Ten letos absolvoval 38 závodů a v sezoně najezdil 23 tisíc kilometrů, z toho 4000 závodních.

V součastné době už se hlavní tahoun Force KCK Cykloteamu Zlín připravuje na další sezonu.

,,Začal jsem na začátku listopadu, a tak si pozvolna zvykám na zátěž. Přípravu si zpestřím také na běžkách, běháním a v posilovně. Regenerovat budu hlavně při plavání a po dvouleté pauze se v březnu chystám i na soustředění do Chorvatska," plánuje Lukáš Matula.

Ten si také nemůže vynachválit podmínky ve svém zlínském mateřském klubu.

,,Majitel pan Kmenta se nám snaží vyjít ve všem vstříc. Navíc máme ve Zlíně dobrou partu. Proto doufám, že i příští sezona se mi povede," pochvaluje si Matula, jehož prvním cyklistickým vystoupením v roce 2015 by měl být na začátku dubna buď známý závod Brno–Velká Bíteš–Brno, nebo start ve Velké ceně Hlohovce, jež se pojede v okolí Břeclavi. ⋌(hot)