„Zlín mě oslovil již na přelomu února a března. Měl jsem nabídky i z dalších českých klubů, ale ta od pana Kafky byla nejzajímavější," přiznal 28letý odchovanec napajedelské házené, jenž se chystá přestěhovat do Baťova města.

„Protože budu poloprofesionál, klub mi také pomáhá s hledáním práce," doplnil bývalý hráč extraligových Napajedel, Hranic a Bystřice pod Hostýnem.

Proč jste se rozhodl opustit slunnou Francii?

Už mě to trochu táhlo domů. Navíc zlínská nabídka i z pohledu na ambice a kvalitu kádru byla více než zajímavá.

Dva roky jste strávil v Ajacciu. Jaké to bylo angažmá?

Pro mě skvělé, rozhodnutí odejít nelituji. Házená i ve třetí lize byla dobrá, parádní zázemí, klima, lidé okolo. Hodně se mi líbilo, jak tam nikdo nestresuje, i přes prohry jsou všichni v klidu. Loni coby nováček jsme uhráli šesté místo, v uplynulé sezoně jsme skončili čtvrtí, přičemž chybělo málo a mohli jsme být na bedně. Protože jsme postupové ambice neměli, všichni byli spokojení.

K jaké soutěži v Česku byste přirovnal třetí francouzskou ligu?

Nebyla špatná, možná i srovnatelná s naší extraligou, neboť tam hraje hodně starších zkušených házenkářů. Prakticky všechny třetiligové týmy byly profesionální.

Hrál jste tam s Ondřejem Mikou. Ten zůstává?

Podle všeho také odejde, ale spíše zůstane v zahraničí, měl něco slibně rozjednaného.

Jak jste na tom za uplynulé dva roky s francouzštinou?

Po pravdě mi moc nejde, nejsem jazykový typ. Nějaké základy mám, ale spíkrem byl Ondra, ten francouzsky uměl velmi dobře. (Úsměv.)

Jak vás přijala zlínská kabina?

Zatím jsem byl na dvou trénincích, ale nebyl problém. Větší polovinu hráčů znám minimálně od vidění, s některými jsem dokonce hrával. Blíže se znám s Luňákem, Zbránkem nebo Plškem.

Už jste mluvil s novým trenérem Jiřím Mičolou?

Ne, ani se moc neznáme, jen od vidění. Pamatuji si, že jsem v Bystřici hrával s jeho synem. První kontakt asi přijde až v polovině července, kdy se připojí i on k týmu.

Jaké máte se Zlínem ambice?

Rozhodně si zahrát play off a pak uvidíme. Postup mezi osm nejlepších znamená nejen záchranu, ale i možnost poprat se o lepší výsledek. Kromě Plzně jsou týmy vyrovnané, nikdo nemá hodně široký kádr. Bude záležet na zranění a formě. Já věřím, že budeme hrát v horní polovině tabulky.

Sledoval jste loni výkony Zlína?

Ze začátku ano, zajímalo mě, jak si nováček povede. V závěru, kdy již bylo téměř jisté, že se udrží, už méně.

Kde cítíte potřebu posílit?

Co mám informace, tak asi na postu pivota. Jinde se zdá být dobrá kvalita. Je dobře, že i na mém postu spojky je nás dost kvalitních. Rozhodně nemám strach, že bych si nezahrál, v dnešní moderní házené musí odpočívat všichni. (Úsměv.)

Po poslední zkušenosti bránil byste se dalšímu zahraničnímu angažmá?

Zatím to neřeším, mám zde smlouvu minimálně na dva roky. Uvidíme, jak na tom budu zdravotně, jaká bude forma. Rozhodně k zahraničí odpor nemám, záleželo by na situaci. (Úsměv.)