„Rekord jsme mohli atakovat, ale neměli jsme soupeře. Měli tady běžet Poláci, ti ale nedorazili. Navíc to bylo hodně narychlo, neměl jsem ani dostatek informací. Do budoucna by se to dalo vyřešit trochu lépe,“ míní rodák z Poličné u Valašského Meziříčí.

Třiadvacetiletého běžce ve vloženém exhibičním závodě štafet nahradil slovenský šampion Ján Volko.

Halový vicemistr Evropy z loňského roku pomohl mezinárodní štafetě ke skvělému času 39:05. Rychleji na Stadionu mládeže ve Zlíně ještě žádná čtveřice atletů neběžela.

„Pocity jsou výborné. Takový čas jsme rozhodně nečekali,“ přiznává Jan Veleba, který převzal kolík právě po Volkovi a běžel na druhém úseku.

„Brali jsme to jako exhibici. Na to, že máme po mistrovství Evropy, každý z nás je v lehké únavě a navíc to bylo bez souboje a konkurence, tak jsme to zvládli velmi dobře,“ myslí si Veleba.

„Jsme rádi, že jsme se pořadatelům mohli odvděčit za to, že pro nás udělají všechno, na co si vzpomeneme,“ přidává český reprezentant.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) v 5. kole FORTUNA:LIGY hostili Teplice.
Gól z poslední akce? Pro soupeře tragické, pro nás paráda, raduje se Bílek

Společně s Velebou a Volkem se na rekordu zlínského stadionu ještě podíleli Jan Jirka a Dominik Záleský.

Mladé štafety z Otrokovic a Zlína hvězdám mítinku plnili v sobotu roli komparzu. Diváci se ale útoku na rekord nedočkali.

„Zdeněk Stromšík měl konec sezony naplánovaný trošku jinak. Říkal, že se mu štafeta nehodí. Mrzí nás to, ale snad to zaběhneme jinde,“ doufá Veleba.

Nejlepší sprinteři České republiky a sousedního Slovenska byli zaslouženou ozdobou 66. ročníku tradičního atletického mítinku.

Stromšík potvrdil svoji výkonnost na své obvyklé distanci, stovku zvládl za 10.49. K překonání Velebova zlínského rekordu z roku 2013 mu scházely pouhé čtyři setiny sekundy.

„Škoda větru, alespoň to mohl být nějaký rozumný čas. Ale na to, že už je konec sezony, jsem spokojený,“ přiznal třiadvacetiletý závodník. Ke štědré odměně mu kousek chyběl. I tak byl ale bývalý člen Slovácké Slavie Uherské Hradiště, který nyní hájí barvy Vítkovic, spokojený.

„Nečekal jsem, že tady vyhraji,“ přiznává Stromšík.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) v 5. kole FORTUNA:LIGY hostili Teplice.
Ševci znovu udeřili v závěru. Výhru nad Teplicemi trefil žolík Jakubov

„Po mistrovství Evropy v Berlíně jsme nijak extra netrénovali. Pořadatelům jsem ale slíbil účast, takže jsem přijel. V týdnu jsem absolvoval jeden trénink, nakonec to vyšlo,“ přidal.

Hned za vítězným Stromšíkem se seřadili parťáci ze štafety. Druhý byl Slovák Volko, třetí skončil Veleba a čtvrtou příčku obsadil Záleský.

Zlatý bonus byl organizátory vypsán i za pokoření stávajícího rekordu mítinku na dvě stě metrů. Vítěz Jirka zvládl náročný souboj a časem 20.90 dorovnal maximum mítinku.

Stovku žen si podmanila Klára Seidlová. Česká reprezentantka zaznamenala čas 11.48 a za svým nejlepším výkonem zaostala o pouhé dvě setiny sekundy. Rekord stadionu i mítinku ale členka USK Praha překonala.

„Jsem spokojená. Na konci sezony to byl super výkon. Vítr foukal do zad, běželi se mi výborně. Chtěla jsem si vyzkoušet formu před extraligou, což se mi podařilo,“ radovala se v cíli Seidlová, která ve Zlíně porazila druhou Slaninovou i třetí Kožuškaničovou. Vávrová byla pátá.

Podobně dopadla i dvoustovka žen. Z prvenství se radovala Seidlová, Slaninová brala stříbro a Muzikantová bronz.
Atletické fanoušky ovšem kromě běžců a běžkyň potěšili také výškaři, dálkaři, trojskokani a oštěpaři.

Hvězdou byl hlavně Radek Juška. Držitel českého národního rekordu ve skoku dalekém doplachtil ve velkém vedru přes osm metrů a zvedl si náladu po nedávném nevydařeném finále mistrovství Evropy v Berlíně.

„Měl jsem jet původně na Diamantovou ligu do Birminghamu, ale nechtěli mi tam vzít trenéra a bez něj se mi tam moc nechtělo. Tak jsme poprosili Lukáše Vojtka, zda by nemohli na zlínském mítinku zařadit dálku,“ říká Juška, který potvrdil, že nemá v Česku konkurenci.

„Sezona nebyla úplně podle představ, takže jsme rád, že jsem aspoň tady ukázal formu, kterou jsem neprodal v Berlíně,“ dodal.