Zatímco před rokem hráči Fatry z poslední desáté pozice proklouzli do předkola play-off, letos do vyřazovacích bojů vůbec nepostoupili.

Svěřenci trenérů Romana Macka a Přemysla Obdržálka v základní části extraligy zvítězili pouze pětkrát a nakonec byli rádi, že se vyhnuli baráži a skončili předposlední.

„Mysleli jsme, že sezona bude úspěšnější než ta loňská, ve výsledku je ještě horší,“ štve šéfa zlínské Fatry Romana Macka.

Moravany celý soutěžní ročník provázely obrovské výkyvy nejenom v zápasech, ale také v jednotlivých setech.

Zlíňané přemohli Kladno, dokázali porazit suverénní České Budějovice, pak ale nepochopitelně ztratili výborně rozehraný zápas s posledními Benátkami nad Jizerou. Jako na houpačce to bylo celý rok. Dole Čechmánek a spol. strávili víc času než nahoře.

„Máme sice mladý tým, ale řada hráčů odehrála v extralize spoustu sezon. Podle mě bylo mužstvo věkově dobře vyvážené, ale mladě se chovalo hlavně v koncovkách,“ tvrdí Macek.

„Strašně moc dobře rozehraných setů jsme ztratili právě v koncovce. Třeba jsme vedli o dva či tři body, ale závěr jsme většinou nezvládli. Koncovky byly alfa a omega,“ přidává.

Ve vyrovnané extralize se dal porazit každý, na druhé straně body se sbíraly také velmi těžko. Jednoduchý soupeř nebyl žádný, většinu utkání rozhodovaly maličkosti a každá výměna.

„Soutěž byla nesmírně vyrovnaná. Je ale pravda, že na tabulku jsme se celou dobu dívali zespodu,“ uvedl Macek.

I když známého funkcionáře a trenéra další nepovedená sezona pořádně štve, kádr nechá pohromadě. Žádná čistka se v konzervativním Zlíně konat nebude.

„Tým budeme postupně doplňovat. Tři sezony je téměř identický. Věříme, že jádro má svoji sílu a že potenciál v mužstvu je,“ prohlásil Macek.

Zároveň přiznává, že uvažuje o posílení. Vedení Fatry by se nebránilo ani zahraničním volejbalistům, možnosti jsou ale omezené.

„Hráči odjinud jsou mnohdy levnější než ti naši, ale je to na delší úvahu,“ říká Macek.

Času na přemýšlení a jednání má dost. Příprava na další ročník začne až v srpnu. Nový extraligový ročník kvůli zářijovému mistrovství Evropy zřejmě odstartuje až na začátku října.

„Nejprve budeme jednat s našimi kmenovými hráči, kterým u nás končí smlouva. Následně uvidíme, zda bude potřeba tým doplnit,“ líčí zkušený manažer.

Zůstat ve Zlíně by měli Vašíček s Motyčkou, na odchodu není žádná z opor. „O ničem nevím,“ krčí rameny Macek.

I když pro Moravany sezona skončila minulý víkend v Brně, Čechmánek a spol. dál trénují.

„Vyhověli jsme žádosti Ostravy, která se připravuje na čtvrtfinále, tak jsme si s ní zahráli přípravné utkání,“ vysvětluje Macek.

Tento týden si hráči Fatry odpočinou, protože sportovní hala Euronics je obsazená. Pak si zlínští volejbalisté užijí volna. Ke sportu se vrátí až později.

Nejenom šéf klubu Macek bude ale sledovat vypjaté bitvy v play-off.

„Samozřejmě z pozice předsedy komise extraligových klubů je to má povinnost. Těžko ale říct, kdo získá titul. Kandidátů je hodně,“ dodává Macek. Jeho tým je ale ze hry venku. Zase a moc brzy.