V konkurenci 113 mužů se na největším zlínském sídlišti ještě zviditelnili Andrej Višněvský (FTVS UK Praha), který doběhl časem 24:12 čtvrtý a Josef Sedláček (AK Kroměříž, 24:38), jenž získal páté místo.

,,Závod měl vyhrát Václav Bitala. Člen atletického klubu z Kopřivnice si totiž ještě 300 metrů před cílem držel na první pozici výrazný náskok. V tomto úseku si ale díky nedopatření prodloužil trať a tím ztratil naději na jasné prvenství," mrzelo ředitele tradičního únorového zlínského běhu Jiřího Prokopa. První místo tak obhájil Radoslav Šíbl.

,,Fryštacký atlet rovněž dokázal držet solidní tempo a v závěru ho ještě vystupňovat. Nicméně kvalitní výkony podali také mladíci Nekoranec, Černocký a Višněvský, kteří se tak postarali o dramatický závěr závodu," upozornil ještě Prokop.

Mezi osmadvaceti ženami byla nejrychlejší lukovská Jana Žaludková (BS Slopné), jež dosáhla času 27:10. Druhou příčku vybojovala nositelka vítkovických barev Alena Juřicová. Ta byla v cíli o deset sekund pomalejší. Bronzovou pozici obsadila v čase rovných třicet minut kroměřížská Veronika Brázdová (Sykora Running). Dvaačtyřicet sekund za stupni vítězů skončila Zuzana Nádeníčková (Kesbuk Team Otrokovice), pátým místem se blýskla Mária Sýkorová (Sykora Running, 31:17).

,,Juřicová běžela do čtvrtého kilometru s malým náskokem přede mnou. Po obrátce jsem ji začala sbíhat a v rozbláceném remízku už jsem ji na čele dostihla. Hned záhy jsem zrychlila a probojovala se na první příčku. Zlatou pozici se mi pak podařilo udržet až do cíle," popsala vývoj závodu Jana Žaludková. Krosařka z Lukova byla překvapená, jak se silnou a podstatně mladší soupeřkou dokázala držet krok.

,,Vítězstvím na Jižních svazích jsem si tak dala sympatický dárek k jednačtyřicátým narozeninám," potěšilo Žaludkovou.

Vítězové jednotlivých kategorii Běhu Jižními svahy ve Zlíně 2016: Muži do 39 let: 1. Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 23:56. Muži do 49 let: 1. Josef Sedláček (AK Kroměříž) 24:38. Muži do 59 let: 1. Miroslav Švihel (BS Slopné) 32:18. Muži nad 60 let: 1. Alois Škrabánek (Viva Zlín) 29:20. Ženy do 39 let: 1. Alena Juřicová (Vítkovice) 27:20. Ženy nad 40 let: 1. Jana Žaludková (BS Slopné) 27:10. (hot)