,,V polovině ledna jsme využili příznivé předpovědi počasí i toho, že město vlastní stroj na úpravu běžeckých tras,“ prozradil slavičínský starosta Tomáš Chmela.

Všichni zájemci si tak ve Slavičíně můžou zalyžovat například v Zámeckém parku, kde je navíc bude doprovázet kulisa nádherného opraveného Zámku Wichterle.

,,Celkem jsme u nás připravili 10 kilometrů běžeckých tras. Kromě Zámeckého okruhu v parku je ještě připravený okruh nad sídlištěm Vlára směrem k Hájenkám a upravený je i Velký okruh směrem na Lipovou,“ zve na Valašsko všechny příznivce klasického lyžování Chmela.

Testování skialpů Razula
Lyžování "neklapne". Ski areál Razula nabízí alespoň snowtubing a skialpy

Ve Slavičíně mají pro lyžaře vyřešené i parkování.

,,Parkoviště je hned vedle Zámeckého parku a to za pekárnou ORA. Další je pod zámkem a k dispozici pro běžkaře máme ještě jedno velké parkoviště u hřbitova. Takže stačí přijít, nebo přijet nazout si v těchto místech běžky a pak už jenom vyjet na trať,“ láká do Slavičína a okolí Tomáš Chmela.

Také v Brumově – Bylnici si vyznavači bílé stopy přijdou na své. Přísná vládní opatření tam sice znemožnila pořádat oblíbený závod Hradní běžka, ale zájemci si můžou v okolí Brumova – Bylnice na trati Hradní běžky zalyžovat individuálně.

,,Pokud to stav sněhové pokrývky dovolí, tak pomocí rolby a skútru protáhneme běžecké okruhy. Maximálně ale po státní hranici,“ uvedl Stanislav Dubčák, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu města Brumov – Bylnice.

Na běžkaře myslí i ve Valašských Kloboukách. Tam je strojově připravený 700metrový okruh v areálu na nádraží. Připravená je i další 6kilometrová trasa směrem k Lačnovským rybníkům.

Ve Slavičíně, Brumově – Bylnici i Valašských Kloboukách je však pochopitelně nutné sledovat aktuální stav počasí. Lubomír Hotař