Ševce povede do první jarní bitvy s pražskou Duklou v roli hlavního dirigenta obranných řad a s kapitánskou páskou na ruce.

„Abych byl upřímný, moc to neřeším. Je úplně jedno, jestli jsem kapitán já, nebo třeba Jiras (Petr Jiráček – pozn. red.). Hlavní je, abychom všichni společně zvládli první zápas a Duklu doma porazili,“ říká skromný a poctivý fotbalista.

Čím si důvěru trenéra Páníka vysvětlujete? Vždyť na podzim jste toho zase až tolik neodehrál.
Asi jsem podával dobré výkony v přípravě. Trenérům se zřejmě líbila má organizace hry. Ale už na konci podzimu jsem nastupoval pravidelně a cítil důvěru.

Jak to tak vypadá, pozice stopera vám sedla. Souhlasíte?
Je to tak. Když jsem začínal hrát ligu, bylo to právě na stoperu. V obraně jsem nastupoval i ve Znojmě. S touto pozicí nemám problém, jsem na ni zvyklý. Jinak je mi ale jedno, zda hraji v obraně, nebo uprostřed zálohy.

Je výhoda, že z pozice středního obránce máte všechny hráče před sebou a nemusíte tolik běhat?
Strašně moc mě baví organizovat hru. Na stoperu mám více sil především na mluvení. Jako střední záložník jsem musel více běhat. Častokrát jsem byl zahlcený, takže jsem byl rád, že dýchám, natož mluvím (úsměv). Na stoperu je to v tomto ohledu jednodušší.

Nikde ale není psáno, že jako vůdce defenzivy vydržíte v sestavě až do konce sezony. Vnímáte velkou konkurenci?
Konkurence je vždycky dobrá. Každý fotbalista ve Zlíně má svoji kvalitu, hrát mohou opravdu všichni. Je to hodně vyrovnané, kluci jsou moc šikovní. Jako soupeře je ale nevnímám, prostě budou hrát ti s nejlepší formou a výkonností.

Nemohou náhradníci dělat problémy v kabině?
Myslím, že si pořádek v kabině umíme zjednat. Žádné problémy ale nejsou, každý maká, jde do toho naplno.

Co vůbec říkáte na změny a sílu současného zlínského kádru?
Na rozdíl od léta tentokrát moc změn nebylo. Kromě Diopa v klubu skončili převážně kluci, kteří toho až tolik neodehráli. Pro ně je dobře, že si našli angažmá, kde budou pravidelně hrát. Někteří uvolnili své místo mladým klukům z dorostu. Ti se otrkají, po boku zkušenějších hráčů získají cenné zkušenosti. Jinak škoda zranění Vyhnala. Vypadal dobře, bohužel se brzy zranil. Snad to bude brzy dobré.

Jak hodnotíte zimní přípravu? Byla hodně drsná?
Ani ne. Já jsem s ní byl spokojený (úsměv). Trenér Páník to má nastavené tak, aby byla náročná, ale aby se hlavně nikdo nezranil. Nechce, abychom byli zničení a trápili se. Důležité je zůstat v herním rytmu, což se nám podařilo.

Už v sobotu startuje jarní část HET ligy. Co od odvet vůbec očekáváte?
Chceme co nejrychleji uhrát třicet bodů a mít klid. Začátek je pro pohodu hodně důležitý, nesmíme nic podcenit. V tabulce se chceme posunout, co nejvýš to půjde.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) v posledním přípravném utkání před startem jarní části HET ligy přivítali na Letné Slovan Bratislava.  Záložník Daniel Holzer
Už to není takové hektické. Začíná si to sedat, cítí Holzer

Souhlasíte s názorem, že třeba na rozdíl od Slovácka máte poměrně příznivý los?
Los vůbec nevnímám. Vždycky se soustředím na nejbližší zápas. Je mi fuk, jestli začínáme doma, nebo venku. Stejně se musíme utkat se všemi soupeři. Jaké je pořadí, stejně neovlivním. Proto se rozlosováním vůbec nezabývám.

Na podzim jste bodovali hlavně doma. Dáte si na venkovních duelech více záležet?
Ve Zlíně je jaro vždycky hodně specifické, takže hlavně doufám, že se nebudou opakovat předchozí ročníky a nebudeme pod žádným tlakem. Naopak se chceme bavit fotbalem a pravidelně bodovat. A je jedno, zda to bude doma, nebo na soupeřově hřišti.

Dostat se z domácí ligy do Evropy je téměř nemožné, zkratka vede přes MOL Cup. Cítíte to stejně?
S tím souhlasím. Pokusíme se pohár znovu vyhrát.

Čtvrtfinále MOL Cupu je na programu už na konci února. Není to moc brzy?
Je to hodně brzy. Podle mě se to klidně mohlo hrát později. Snad bude v Hradci dobrý terén a my utkání zvládneme.

O titulu pro Plzeň je zřejmě rozhodnuto, otázkou zůstává, kdo z ligy sestoupí. Máte své favority?
Díval jsem se na to a musím říct, že záchranu přeji všem moravským týmům. Bohužel skoro všechny jsou namočené. Ve složité situaci je Jihlava, Slovácko, Karviná i Baník. Je to škoda, raději bych tam viděl některá česká mužstva.

A Příbrami, kde jste dříve působil, návrat do ligy přejete?
Více to přeji Znojmu, kde jsem taky hrával, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby Příbram byla druhá (úsměv).