„Ačkoli je David Svoboda známý díky pětiboji, v němž na olympijských hrách v roce 2012 získal zlatou medaili, ví se o něm, že právě běh je jeho velmi silná disciplína. Pro sportovce to určitě bude zajímavá příležitost srovnat síly,“ láká prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

„Ve Velkých Karlovicích jsem byl loni úplně poprvé, v Beskydech tak dvakrát, možná třikrát v životě a je tam opravdu krásně, na závod se proto už moc těším. Běh na 10 až 12 kilometrů je pro mě nejobvyklejší tréninkovou vzdáleností. A protože nejradši běhám právě v přírodě a zvlněném terénu, bude to přesně podle mého ideálu,“ prozradil David Svoboda.

Závodníci se mohou na Běhej Valachy nejen utkat o finanční odměny v celkové výši 15 tisíc korun a další ceny, ale také si na poslední chvíli vylepšit svou pozici v celkovém bodování seriálu. Jeho absolutní vítězové budou oficiálně vyhlášeni ve stejný den.

Start i cíl je tradičně u hotelu Galik, připraveny jsou dvě různě náročné trasy v délce 6,5 a 12 kilometrů. Registrace za zvýhodněnou cenu probíhá na webu www.valachytour.cz do 19. října, přihlásit se bude možné i na místě.

Dětské závody začnou v 9.30 hodin, pro malé sportovce jsou připraveny různé tratě dle věku od 100 po 1 800 metrů. Dospělí běžci odstartují v pravé poledne.

www.valachytour.cz

S Davidem Svobodou: o závodu Běhej Valachy, dětech i spánku

Vaše jméno je u nás synonymem pětiboje, ale jakým sportem jste jako dítě začínal?

Úplně přirozeným pohybem a zcela spontánním sportováním všeho druhu. Nejčastěji šlo o plavání, běhání, cyklistiku a různé hry, které jsme hráli s tátou, bratry nebo s kamarády. Byl jsem od malička sportovec tělem i duší, jednoduše mě bavilo všechno, co se týkalo pohybu, hlavně v přírodě. Tělesná výchova byl vždycky můj nejoblíbenější předmět ve škole, na který jsem se vždycky těšil. První pravidelný trénink jsem zažil v bruslařské přípravce dětí, potom Karatedo, plavání… K modernímu pětiboji jsem přišel v šestnácti letech.

Běhej Valachy 2017. David Svoboda.Zdroj: Archiv Resortu ValachyPřed pár dny jste ohlásil konec profesionální pětibojařské kariéry s tím, že se nyní chcete věnovat kromě triathle také trénování mladých pětibojařů. Co byste nejen jim, ale obecně všem sportujícím dětem ze své zkušenosti zdůraznil?

To, že sport je především hra a proto by je to mělo hlavně bavit, aby pak byli schopní zvládnout v tréninku i vysokou zátěž, která je ve vrcholovém sportu každodenní rutinou. Sport je tak náročný, že k němu stejně nelze s dlouhodobějším úspěchem nikoho přinutit. Vzkázal bych všem dětem, aby si sportování hlavně užily, dobře si zazávodily, ale zároveň nebraly výsledky příliš vážně.

Na závodu Běhej Valachy budete nejen patronem a startérem dětských závodů, ale také se chystáte na hlavní, 12 kilometrů dlouhou trať. Jak vám tato distance a kopcovitý terén vyhovují?

Na běh v Karlovicích se moc těším, ale musím se přiznat, že vrcholového závodění už jsem si užil až příliš a právě proto mě baví takovéto akce, protože si je mohu opravdu užít, bez nadměrného stresu a pozornosti. Běh na 10 až 12 kilometrů je pro mě nejobvyklejší tréninkovou vzdáleností. A protože nejradši běhám právě v přírodě a zvlněném terénu, bude to přesně podle mého ideálu.

Popularita právě běhu v posledních letech roste. Na jaké místo si běh ve svém „osobním žebříčku popularity“ různých sportů řadíte vy?

Vůbec se nedivím, že jeho popularita roste. Přibývá lidí, kteří si mohou dovolit trávit čas sportem a chápou důležitost dobré fyzické kondice, která se hodí úplně na všechno. Navíc běh je vedle chůze nejjednodušší pohyb a stačí k tomu pouze dobré boty, trenýrky a tričko. Stačí jen vyběhnout… Běh považuji za úplný základ tréninku, na který si vždycky udělám v životě místo.

Beskydy a oblast Velkých Karlovic máte hodně z ruky, jak často se sem dostanete?

Popravdě řečeno, ve Velkých Karlovicích jsem byl loni úplně poprvé a v Beskydech jsem byl dvakrát možná třikrát v životě a je tam opravdu krásně. Moc se těším na další návštěvu. Příroda a hory – to je pro mě ideální.  

Velké Karlovice nabízejí sportovcům, zejména běžcům, cyklistům a běžkařům, nejen dobré terény, ale i podmínky pro relaxaci ve wellness centrech. Jak moc je pro vás relaxace důležitá a jaké její podobě dáváte nejraději přednost?

Úspěch každého sportovce záleží na tom, jak dobře a kvalitně si umí odpočinout. Mnoho lidí (včetně mě) na to často zapomíná, ale je to tak. Relaxovat je důležité. Mně pomáhá pobyt v přírodě, v klidu, v horách, na slunci a čistém vzduchu.. Od malička mám rád plavání a vodu a proto se v nejrůznějších vířívkách cítím jako ryba ve vodě. Masáže jsou taky super, ale odjakživa byl pro mě nejlepším odpočinkem kvalitní a poctivý spánek.