Právě na tři desítky vzácných exemplářů již popáté a jako první o půl sedmé večer vjedou na trať dnešní městské rychlostní zkoušky. „Struktura zůstává loňská, pouze přibyla tři nová auta – z Paříže sedmatřicítky a historická Bugatti 13, kterou bude řídit kardiochirurg Jan Pirk," odtajňuje Samohýl, jenž nemá se sháněním vozů do závodu problémy. Vždyť minimálně polovina pochází z jeho soukromé sbírky.

„Popravdě už ani nikoho neoslovuji, a i přesto se mi sami noví zájemci o start nabízejí. Bohužel propustnost tratě je omezená, okolo dvacítky vozů," spočítal hlavní organizátor.

Nějaké další změny ale pro fanoušky přichystal. „Trošku jsme vylepšili posádkové obsazení, navíc novinkou bude start ve stylu Le Mans s rozběhem," už se těší Samohýl, který ale o konkrétnějších jménech v kokpitech hovořit nechtěl.

„Kromě profesora Pirka dojede i argentinský renovátor a výrobce veteránů. Více ale neprozradím. To bude překvapení," konstatoval Samohýl a pozval příznivce veteránů před zámek ve Zlíně. „Zde budou všechny vozy vystaveny již od 14 hodin," dodal.

O zpestření Barum Rally se rovněž postará již 8. ročník Star Rally Historic, která opět využije zázemí v centru baťovského areálu společnosti Cream. Posádky jako v minulých letech budou rozděleny do dvou skupin – první v rallye legend absolvuje demonstrační jízdu, druhá pak bude soupeřit s časem a rivaly. A oproti loňsku bude startovní pole opět nabitější – mezi legendami zejména o vozy Audi, v soutěžní sekci se pak po roce vrací vítěz Paul Chieusse s Renaultem 5 Turbo.

Vstříc nástrahám letošní barumky se přes 60 přihlášených posádek vydá dnes v 19.45 hodin, o den později se pak představí vždy čtvrt hodiny po prvním průjezdu hlavního startovního pole.