„Škoda jen, že jsem nikdy nedosáhl na světovou medaili. V Ostravě nám tehdy těsně proklouzla mezi prsty, když jsme v boji o bronz podlehli Finsku až v prodloužení," naoko zamáčkne slzu 37letý šestinásobný účastník MS a dvojnásobný ME.

„Pouze v roce 2004 jsem neodjel na šampionát, neboť jsem si urval vazy v koleni. Jinak jsem vždy rád a s hrdostí reprezentoval. Tedy do roku 2009, kdy jsem ze zdravotních důvodů musel ukončit svou kariéru," upřesnil nyní úspěšný trenér.

Ani on si pochopitelně nenechá ujít vrchol florbalové sezony. „Poslední akce našeho národního týmu ukázala jeho sílu, proto věřím v medaili," nepochybuje Folta, aby současně zvedl varovně svůj prst.

„Všichni musí hrát s naprostou pokorou. Pokud někteří budou mít nos nahoru, tak zejména Finové a Švédové to dokážou potrestat. V současné kvalitě bychom měli postoupit z prvního místa a pak bude záležet na každém zápase. Jsem ale optimista," zopakoval Folta.

„Tak kompaktní národní tým snad ještě nikdy nebyl, proto bych se nebál myslet i na stříbro. Zlato získají domácí Švédi, cokoliv jiného by byl florbalový šok a pro ně katastrofa," pousmál se trenér Panterů.

„Na šampionátu vždy záleží na aktuální formě každého hráče a v neposlední řadě i štěstí. Každopádně národní tým má za sebou velký kus práce a trenér Cepek sestavil to nejlepší, co tady je," dodal Daniel Folta, čtyřnásobný český šampion v dresu Vítkovic.