„Ale jo, dneska to šlo. Ale sám sebe hodnotit nebudu. Od toho jsou lidé a trenéři," usmíval se 37letý házenkářský mág a rodák z Karviné Martin Galia

Ale máte ze sebe dobrý pocit, ne?

Jo, mám. V nároďáku jsem toho zažil hodně a vím, jak to chodí. Někdy máte den, kdy chytíte všechno a pak den, kdy nechytíte nic. Ale na to jsme tam dva. Tomáš (Mrkva) šel na hřiště a chytil sedmičku, pak proskok. To je to, co jsme za poslední léta v nároďáku měli a stále nás dělá brankářskou trojicí.

Jak se vám povedlo eliminovat super kanonýra Kirila Lazarova, který se prosadil osmkrát, z toho jen třikrát ze hry?

Znám ho, nesetkáváme se první den. Mám ho nastudovaného. Myslím, že nebyl zdravotně fit. Je to jen spekulace, ale přišlo mi, že nebyl stoprocentně připravený. To nám pomohlo. My jsme fantasticky bránili. Nenechali jsme ho dýchat. Asi toho má taky za celou sezonu dost. Dneska vybouchl, příště nám dá třeba čtrnáct gólů. Uvidíme.

Údajně byla taktika nechat ho střílet. Je to pravda?

Ano, říkal jsem, že je to lepší než je nechat, aby házeli balony do pivota. Viděli jste, co to s námi dělalo, když se jim to dařilo. Byly z toho sedmičky, dvouminutové tresty. To jsme nechtěli. Když to trefí, tak bohužel, ať nám dá deset branek. Pokud dal Lazarov tři góly ze hry, jak říkáte, tak to je na takovou klasu málo.

Vybouchl hlavně díky vám, zato gólmani Makedonie zrovna neměli den. Co na ně říkáte?

To je přesně ono. Oni to buď zavřou, anebo pustí každou střelu. Nevím, kolik měli zákroků. Ristovski je kvalitní brankář, ale byli jsme na něho dobře připravení.

Vyhráli jste o šest gólů, což je vynikající výsledek. Souhlasíte?

Možná jsme hráli za hranicemi našich možností. Beru to za celý tým, jsme plus šest, super a jedeme do Makedonie. Uvidíme, jestli to bude stačit. I my jsme dokázali venku prohrát třeba o osm a doma vyhrát o dvanáct. Bude to těžké. Makedonci teď musí zareagovat. V této sestavě bojujeme už dlouho, vyhovíme si. Bojujeme na sto procent. Držíme se své taktiky a hrajeme, co chceme. Už dlouho jsme neprohráli. Máme nakročeno k postupu, ale ještě to není hotové.

Váš kolega a konkurent v brance Petr Štochl skončil na tribuně. Překvapilo vás to?

Nevím. Domlouvali jsme se na začátku týdne. Není to v naší kompetenci. Určí to trenéři. Nikdo jiný. Měli šťastnou ruku. Uvidíme, co bude dál. Do Makedonie třeba ani nepojedu.

Hrálo se na hranici tvrdosti. Bolelo to?

Bylo to ale na obě strany. Pivot v útoku také nehraje čistě. Rozhodčí odvedli dobrou práci. Nikdo nemůže nic říct. Byli jsme lepší. Ve středu to musíme potvrdit.

Před odvetou v Makedonii jste na tom lépe, že?

Jsme. Myslím, že Makedonii jsme naposledy porazili v roce 2006 v Plzni. Tehdy to bylo snad rozdílem čtrnácti gólů. To se ale jejich tým teprve tvořil a náš měl tu největší sílu. Je to super výsledek. Sami Makedonci byli překvapení, jak do toho jdeme a hrajeme. Takhle k tomu musíme přistoupit i v následujícím zápase. Máme nakročeno k postupu, ale ještě není hotovo.

Tušíte, jaké vás čeká v Makedonii prostředí?

Určitě bouřlivé. A myslím si, že hodně. Ale těším se. Mám rád, když lidé přijdou na házenou. I když na vás pískají. Ale to je jedno. Hlavně že se lidi baví a proto házenou hrajeme. Co vím, navíc nás pískají bulharští rozhodčí. Není to úplně ideální volba, ale budeme jim věřit. Nic jiného nám ani nezbývá. Bude záležet jen na nás.

Co říkáte na atmosféru ve Zlíně?

Líbila, hodně. Strašně moc děkuju všem, atmosféra byla fantastická. S tím jsme do zápasu šli. Věděli jsme, že bude plno a lidi nám pomůžou. A dneska doopravdy pomohli.

I díky vaším zákrokům si zápas užili. I spíkr je dokonale vyhecoval…

Jsem rád, že se lidi bavili. Pro ně to děláme. Je super, že lidé na házenou přijdou nebo se mohou podívat v televizi. Proto ten nároďák je. Ať nás lidi vidí, ať děti mají vzory.

Je to pro vás tedy ve Zlíně něčím speciální?

Pro mě stoprocentně. Už proto, že je můj taťka ze Zlína. Vyrůstal jsem tady. Neříkám, že jsem Zlíňák, ale nějaké kořeny tady mám. Rád se tady vracím. Dnes se tady byl podívat můj bratranec.

Kolik jste musel shánět lístků?

No, patnáct. Samozřejmě si je zaplatili. (smích) Objednal jsem si je, Karel Nocar na nás myslí, protože rodiny a kamarádi se na nás rádi přijdou podívat. Nějaké lístky pro nás vždy rezervuje.