S konečným umístěním jste spokojený?

Samozřejmě po těch Barumkách, ve kterých jsem dojel na pódiu nebo bojoval o nejvyšší příčky, je to mírné zklamání. Na druhé straně ve Zlíně byla znovu velká konkurence, letošní ročník byl náročný. My jsme se svezli pěkně. Sedmé místo je taky pěkné.

V neděli ze závodu odstoupila spousta posádek. Jak bylo těžké udržet auto na cestě?

Jak kde. Někde se k tomu muselo přistoupit trošku klidněji, ale je to těžké, když se jede na hraně. Člověk snadno sklouzne kdekoliv. Nám se to ale podařilo, takže jsme samozřejmě rádi.

Při testech jste havaroval. Jak moc nehoda ovlivnila váš výkon?

Možná jsme si chtěli tam něco vyzkoušet. Třeba bychom na testech ještě doladili některé nastavení. To se nám nepovedlo. Ještě jsme s tím trochu laborovali. Nakonec se nám nastavení líbilo. Třeba by se první den jelo rychleji, možná ne. Těžko říct. Nedokážu posoudit.

Souhlasíte, že je lepší vybrat si v testu, než v závodě?

Určitě. Autu teda nic nebylo, ale v závodě by nás nikdo nevytáhl, protože tak jak jsme se tam dokázali napasovat, určitě bychom skončili.

V rámci 49. ročníku Barum Czech Rally Zlín absolvovali v sobotu dopoledne jezdci rychlostní zkoušku Březová. Na snímku Tomáš Kostka
Měkké pneumatiky? Vymyslel jsem to já, přiznává znovu čtvrtý Kostka

Měl jste v závodě nějakou krizi?

Něco málo bylo. Hlavně na blátíčku, ale nebylo to nic zásadního. Netočili jsme se jak Habaj. Když jsem viděl čáry, sedět bych v tom autě nechtěl. Nakonec kvůli poškozenému rámu odstoupil. Naštěstí se nám tyto věci vyvarovaly.

Barumku zase vyhrál Kopecký. Čekal jste to taky?

Jojo. Věděl jsem, že když nebude mít žádný problém, tak tady zase vyhraje. Soupeři jeli rychle, ale bohužel problémy a havárie u nich přišli. Honza vyhrál stabilním výkonem.

Vy se soustředíte na sprinty. Jak v rámci seriálu byla důležitý zlínský podnik?

Vůbec ne. Akorát jsme se pěkně svezli. Třeba v českém mistráku jsme umístění moc neřešili, protože nás body v tomto seriálu moc nezajímají. Hlavně jsme chtěli co nejlépe zajet v celkovém součtu na Barumce. Akorát jsme nepoškodili auto, můžeme jet další sprint.

Komplikuje vám sezonu fakt, že pořadatelé zrušili závod v Jeseníkách?

Nemrzí nás to. Samozřejmě ušetříme peníze za Jeseníky, něco jsme ale rozbili při testech, takže se to z toho zalepí. Ve finále můžeme být rádi. Čeká nás jenom Rally Vsetín.

Už víte, co budete v závodě potřebovat?

Ještě jsem to nepočítal. Teď jsem žil Barumkou. Nyní si můžeme zesumírovat, co je potřebovat na Valašku.

Barum Czech Rally Zlín 2019  cíl - Jan Kopecký
VIDEO: Jan Kopecký opět vyhrál Barumku, podívejte se na parádní oslavy v cíli