„Nebyl důvod ke změně, loni se osvědčila. Jednu změnu jsme ale přece jenom udělali. Od začátku června asi desítka juniorů a mladších hráčů týmu makala dvoufázově. Přece jenom potřebují trénovat více než starší," vysvětlil hlavní kouč beranů Rostislav Vlach, jenž žádné problémy zatím nezaznamenal. „Sice občas nějaká naraženina nebo natažený sval kluky potkaly, ale vážnější zranění se nám vyhýbala. S výjimkou Hamrlíka, který měl náhradní program za tréninky v tělocvičně, všichni absolvovali naplánovaný objem," poznamenal.

Aby příprava nezapadla do stereotypu a šedi, trenérská dvojice Vlach – Jurík několik změn přichystala. „Upustili jsme od triatlonu a hitů, místo toho si kluci vyzkoušeli florbal a méně oblíbenou disciplínu sáně, kde je zatížené tahali po trávě," upřesnil kouč.

Mezi nejoblíbenější přesto v přípravě patřily tenisové středy. Nechyběl pochopitelně tradiční týmový turnaj, který rozehráli na soustředění v Turecku. O umístění se hrálo právě uplynulou středu, přičemž vítězem se překvapivě stal Radim Tesařík, který ve finále udolal tradičního vítěze Martina Hamrlíka. „Naposledy mě porazil a o tenisové prvenství v kabině připravil Richard Král," zavzpomínal král bílého sportu, jenž ve finále padl po boji 1:6, 4:6. Bronz pak bral Balaštík, který vyzrál nad Čechem 6:1 a 7:6. „Za mých dob přípravy nepamatuji, kdo by byl v tomto sportu výrazný jako Larry. Má velmi šikovné ruce, navíc tenis hraje dlouho, má v tom velkou praxi. V kabině ale již má soupeře v podobě noviců Tesaříka či Melenovského," upřesnil Vlach, jenž oslaví 3. července kulaté padesátiny.

Tvrdou přípravu tradičně zakončilo testování fyzické kondice. „Nebylo nijak výrazně lepší ani horší, zhruba na stejné úrovní jako loni," potěšilo Vlacha.

I proto na nadcházející třítýdenní dovolenou hráčům do zavazadel nepřibalí žádný speciální individuální plán. „Co znám kluky, tak drtivá většina nevydrží tři týdny nic nedělat. Určitě dvakrát třikrát týdně se nějakému sportu budou věnovat, většina zamíří do posilovny. Nic speciálního proto nechystám, navíc každý přece jenom potřebuje pracovat na něčem jiném, každý zná své nedostatky. Jsou to profíci, kteří to zvládnou," věří svým svěřencům lodivod.

Ke společné přípravě se hokejisté sejdou 23. července a týden ještě budou makat mimo led. Stejně jako loni ale poprvé zchladí svá těla na zimáku v Uherském Hradišti. „Kromě hodinového cestování v tom žádný větší rozdíl není, čtyři dny to vydržíme zvláště, když se to ekonomicky vyplatí. Od 3. července se již budeme prohánět ve své tréninkové hale," upřesnil Vlach, který ani ve druhé fázi přípravy nic speciálního nechystá. Hokejisty tak čeká okolo desítky přípravných zápasů s tradičními soupeři.

„Kádr bude zúžen o tři až čtyři hráče na konci srpna. Současně stále pracujeme na získání jednoho zkušenějšího obránce, ovšem výběr není jako tradičně velký. Nějaké nabídky jsme už podali, ale do ničeho se nehrneme, za každou cenu někoho brát nebudeme," zdůraznil.

Po zápřahu se stejně jako jeho svěřenci už těší na dny volna, třebaže zcela přesně o jejich náplni jasno nemá. „První týden s manželkou opět zamíříme k moři, další strávím prací na chatě," dodal Rostislav Vlach.