Víkendový podnik má rovněž statut Mistrovstvím České republiky v dlouhém triatlonu, je také součástí série Ford Czechman Tour a je zařazený i do Česko-slovenského poháru v dlouhém triatlonu. Bojovat se bude i o šampióna Zlínského kraje. Závod je i slovenským šampionátem v dlouhém triatlonu. Start je v 7 hodin v rekreační oblasti na otrokovickém Štěrkovišti. Štafety mají svůj start o hodinu později. Celou akci moderuje známý profitriatlet Josef Pepino Svoboda a Moraviaman zakončí přesně o půlnoci ohňostroj.

,,Plavat se bude na třech okruzích v přírodním koupališti na Štěrkovišti. První disciplína bude navíc pro lepší orientaci diváků zpestřena výběhem z vody v každém okruhu. Cyklistická část bude probíhat na čtyřech okruzích na trati mezi Otrokovicemi, Hulínem, Kvasicemi, Kroměříží a zpět do Otrokovic. Závěrečný maraton jsme rovněž rozložili do čtyř kol mezi Otrokovicemi, Bělovem, Kvasicemi a zpět," informuje ředitel závodu Jiří Daněk.

Pořadatelé vypsali jedenáct mužských a stejný počet ženských kategorií. Připravený je také závod tříčlenných družstev. Bojovat se bude i v oblíbeném Štafetovém Moraviamanu. Štafet se mohou zúčastnit dvou až jedenáctičlenná družstva. Každý tým si může zvolit libovolné střídání závodníků. Podmínkou je ovšem projetí všemi kontrolami. Letošní Moraviaman ale začíná již ve čtvrtek od 15 hodin dětskými závody Moraviaman pro Slavata Tour. ,,Tento závod v duatlonu je určený pro děti z úplných rodin i dětských domovů," upozorňuje Daněk.

V otrokovickém podniku očekávají účast zhruba 350 jednotlivců a dalších 300 triatletů ve štafetách z Česka, Slovenska, Srbska, Polska, Chorvatska, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Velké Británie, Bulharska, Makedonie a dokonce i Kolumbie. Na startu se možná objeví i handicapovaní sportovci. Do Klimatex-Tufo Moraviamanu se prezentovali zástupci ze 12 zemí. Závod je i bohatě dotován, když jenom na finančních odměnách se rozdá 100 000 korun. Vítěz hlavní mužské kategorie si odnese 30 000 korun. Navíc za překonání traťového rekordu je vypsána prémie 5000 korun.

Na Štěrkovišti se nezapomíná ani na mládež. V sobotu od 10 hodin si můžou v různých soutěžích zazávodit také děti. Pro ty nejmenší je připravený závod v běhu, ve 12 hodin začne aquatlon složený ze 100 metrů plavání a 1 kilometru běhu. Pořadatelé připravili i mini expo.

„K největším favoritům hlavního závodu tradičně patří Petr Vabroušek. K aspirantům na atak předních příček lze ovšem přiřadit i Jana Oppolzera z Kerbos Teamu. Na hon na Vabrouška se pokusí i Lukáš Krpec z Rocktechnik Triatlonu. Překvapit však mohou i další borci. V ženách je hlavní aspirantkou na zisk zlaté příčky stejně jako loni českobudějovická Petra Krejčová. Silná bude i Simona Křivánková z hranického Rocktechnik Triatlonu," tipuje ředitel Tufo Moraviamanu Otrokovice Jiří Daněk.
Nejlepší muži jsou v cíli očekáváni kolem 15.30 hodin, nejlepší žena by měla protknout cílovou pásku mezi 18 a 19 hodinou.

V loňském roce vítězný Petr Vabroušek triumfoval v čase 8:44:19. Vabroušek je zároveň držitelem mužského traťového rekordu 8:29:18, na který dosáhl v sezoně 2011. Mezi ženami loni dominovala časem 9:50:23 Petra Krejčová. Českobudějovická Ironmanka Krejčová je ze sezony 2014 i držitelkou ženského traťového rekordu, když se před dvěma roky blýskla časem 9:38:52.

Lubomír Hotař