Ze sedmi měřených rychlostních testů o délce dvaasedmdesáti kilometrů, zvítězili celkem na čtyřech úsecích. Pouze ve třech případech byli rychlejší piloti vozu Škoda FabiaWRC Vlček a Trněný.

,, Parádně nám vyšel především úvod soutěže, když jsme do ní vstoupili v tempu nastoleném ze závěru předchozích závodů na Šumavě. Soutěž jsme ale opět brali především jako přípravu na další podnik velkého mistráku v Krumlově, takže jsme našli i čas na zkoušení odolnosti různých pneumatik a nastavení , které také mělo vliv na dosažené časy v prostřední sekci soutěže. V závěru jsme se vrátili k nastavení z úvodu závodu a v poklidu si dojeli pro prvenství," byl spokojený s průběhem soutěže Roman Odložilík, který na cílové rampě pořadatelům přislíbil účast i v příštím roce, a to i přes předpokládané ukončení závodní kariéry.

,,Tratě na Vyškovsku mám velmi rád, takže pokud to jen trochu půjde, přijedu se příští rok poprat o celkové třetí vítězství na této soutěži. Pořadatelé totiž opět odvedli skvělý kus práce a připravili pro posádky velmi kvalitní soutěž," nešetřil slovy chvály na pořadatelský sbor vítěz vyškovské soutěže.

Druhé místo za vítězem se ztrátou třiadvaceti vteřin obsadil Martin Vlček s vozem Škoda Fabia WRC a až bronzový stupínek patřil obhájci loňského prvenství Tomáši Kostkovi. Okruhový specialista tentokráte vyměnil vůz WRC za nejnovější specifikaci vozu Ford Fiesta R5, ovšem soutěží se hodně protrápil.

,, Bohužel hned od úvodní zkoušky přestal fungovat motor tak jak má, takže jsme hodně ztratili. Přitom test před soutěží proběhl naprosto bez problémů. V servisu se s tím mechanici pokoušeli něco udělat, ovšem na příčinu bohužel až do konce nepřišli, " byl trochu rozmrzelý loňský vítěz.

,, Jinak se mi ale ve Vyškově velmi líbilo, tratě byly sice trochu rychlejší, ale pořadatelé udělali pro posádky a jistě i pro fanoušky maximum možného a závod se tak musel jistě líbit," věřil třetí muž celkového pořadí soutěže, který se v letošním roce fanouškům rally představí na několika vybraných podnicích včetně domácí Barum Rally.

Tady by většina fandů jistě ráda viděla jeho souboj se švagrem Romanem Krestou, který ale již závodní volant vyměnil za manažerské křeslo ve svém závodním týmu.

,, Samozřejmě by to asi bylo příjemné se s Romanem opět popasovat, přestože i přes dlouhou jezdeckou pauzu by nás na tratích jistě hodně vyškolil. Na toto téma jsme ale spolu nemluvili, neboť oba máme spoustu svých povinností, " objasnil možné spekulace o rodinném souboji na domácí Barumce Kostka.

Rallysprint série je šampionátem pilotů dvoukolek a vítězství z úvodní soutěže ve Vsetíně do Vyškova přijeli obhajovat Egon Smékal se spolujezdkyní Petrou Němcovou, kteří až do poslední rychlostní zkoušky sváděli boj o prvenství s Patrikem Rujbrem. Rujbr však čtvrtým dílčím úspěchem v soutěži potvrdil i zisk prvního místa v rámci Rallysprint série.

,,Byl to pro nás opravdu parádní závod, kde vše fungovalo na výbornou. S Patrikem jsme svedli krásný souboj, který ale i přes naše vysoké nasazení nakonec k vítězství nevedl. Přesto jsem nadšený jak z fungování vozu, tak i ze spolupráce s novou spolujezdkyní, která opět na tratích opravdu těžkých na čtení rozpisu udělala zase obrovský krok ku předu," liboval si na cílové rampě spokojený Egon Smékal.

On ale i celý jeho tým se již začíná připravovat na další soutěž v sérii, kterou bude na konci července Rally v okolí západočeského Pačejova.

,,Do pačejova se už velmi těšíme, neboť místní technické tratě mám celkem v oblibě a vyhovovat by mohli i našemu vozu," věří zlínský pilot, který se letos soustředí právě na malé soutěže a netají se ambicemi celou sérii vyhrát.

Výsledky XXIV. Rally Vyškov 2016 - celkové pořadí

1. Odložilík Roman – Tureček Martin Ford Fiesta R5 42:26,4
2. Vlček Martin – Žáková Jindřiška Škoda Fabia WRC +23,3
3. Kostka Tomáš – Kučera Ladislav Ford Fiesta R5 +38,2
4. Trněný Karel – Doerr Christian Škoda Fabia WRC +1:04,1
5. Kukučka Tomáš – Vejačka Peter Škoda Fabia R5 +1:32,9
6. Ševčík Pavel – Vajdák Luděk Mitsubishi Lancer Evo IX +1:39,3
7. Kurka Tomáš – Vajík Karel Mini Cooper WRC +1:51,0
8. Bisaha Ondřej – Šintal Lukáš Ford Fiesta R5 +1:55,3
9. Adolf Robert – Novák Petr Škoda Fabia S2000 +1:59,3
10. Březík Martin – Omelka Marek Mitsubishi Lancer Evo IX +2:02,1

Výsledky XXIV. Rally Vyškov 2016 - Rallysprint série

1 Rujbr Patrik - Římalová Veronika Renault Clio RS R3T 5 45:25,5
2.Smékal Egon - Němcová Petra Citroën DS3 R3T 5 +7,5
3.Kundlák Ján - Rezková Michala Peugeot 208 VTi R2 +1:02,2
4. Lunga Jan - Koubek ml. Ondřej Peugeot 208 VTi R2 +1:02,3
5.Mika Pavel - Strnad Radim Renault Clio R3 +1:14,0

Jiří Hejtmánek