Czech Open v Praze, to je legendární turnaj. Už od roku 1992 na něm hrají nejlepší týmy kontinentu. Letos bude navíc nejkvalitněji obsazený ve své historii. „Bude to pro nás obrovská výzva," říká předseda Panterů Daniel Folta.

Extraligový celek se vůbec poprvé představí v elitní kategorii, kam si zajistil vstupenku díky pátému místu v základní části minulého ročníku extraligy. Od 14. do 17. srpna ho čeká mimořádně náročná zkouška. Vždyť se postaví i proti Švédům, kteří florbal vymysleli…

„Věřím, že neuděláme ostudu. Hráči ze sebe ale musejí vydat úplně maximum, jinak to stačit nebude. Ale i tak moc šancí mít nebudeme," moc dobře ví Folta.

Otrokovice poslal los do skupiny A. Hůř to vlastně dopadnout asi nemohlo. Panteři vyzvou švédské Pixbo, vítěze z roku 2012, švýcarský Wiler, trojnásobného finalistu, a Vítkovice – šampiona uplynulé sezony extraligy.

Skupina smrti, dalo by se říct. Byť jediná výhra, bude to velký úspěch. „Pixbo znám velice dobře, je to tým s velkou historií a hlavně kvalitou. Wiler zase bude chtít prolomit finálovou smůlu. No a Vítkovice jsou mistři, takže taky nic jednoduchého," hodnotí protivníky šéf otrokovického florbalu.

Panteři musí hrát zkrátka na hranici svých možností. A spoléhat na to, že je soupeři snad trochu podcení.

Na Czech Open ostatně tu a tam k překvapivým výsledkům dochází. Loni Tatran poslal domů finského mistra SPV a Chodov vyřadil ve čtvrtfinále právě Pixbo.

„Jestli napodobíme Chodov? To opravdu nevím. Když budou hrát Švédové na sto procent, tak bychom neměli mít sebemenší šanci. Ale je možné, že v úvodu turnaje nebudou elitní týmy tak soustředěné, takže jistá šance tu je," tuší Folta, který má trochu starosti se složením týmu.

V jaké sestavě pojedou Otrokovice do Prahy, to dnes není zdaleka jasné. Mužstvo se stále doplňuje.

„Hlavně máme problémy v útoku, odkud nám odešli výborní hráči. Vyloženě koncoví. Zatím to vypadá tak, že dáme šanci mladým. Snad chytnou svou šanci za pačesy."

Panteři zatím hlásí jen dvě akvizice, navíc do obrany. Milana Kováče ze Slovenska a Tomáše Zacha, který v uplynulé sezoně hostoval u Panterů z Uničova. „Věřím, že ještě nějaké posily přivedeme. A pokud ne, budeme to muset prostě zvládnout," dodává Folta.

MARTIN VRBAS