Ten se na drsný závod začal intenzivně připravovat od začátku března.

,,Jarní prázdniny jsme strávili s rodinou ve Vysokých Tatrách na Štrbském plese, kde jsme se společně se synem věnovali běhání po sněhu a ledu. Poté už jsem pobýval pouze v domácím prostředí v Malenovicích, kde vypuklo jaro. Takže jsem si přípravu doplňoval o návštěvy zlínské kryokomory a mrazíren v Uherském Brodě, kde jsem běhal při teplotě minus šestadvacet stupňů. Maratonskou generálku jsem pak absolvoval koncem března v Bratislavě, kde se mi časem 2:38:16 podařilo vyhrát kategorii čtyřicátníků," informuje železný muž z našeho kraje, který se na severní pól přesunul v sobotu letecky přes Oslo.

,,V neděli a v pondělí byly na na Špicberkách předzávodní briefingy a poté jsme se ve středu letadly ruské armády přemístili přímo na severní pól, kde by se měl podle plánu ve čtvrtek maraton konat," prozradil malenovický ironman.

Toho tam čeká dokonalý očistec, neboť v této oblasti absolvuje jediný maraton konaný mimo pevninu, jenž se poběží na zamrzlé vodě. ,,Současné teploty se na severním pólu pohybují od minus pětadvaceti do minus čtyřiceti stupňů. Nepříjemný bude i silný studený vítr. Povrch trati je navíc neupravený a velmi náročný. Vždyť loňský vítěz, který umí maraton za dvě hodiny a sedmnáct minut, ho tam běžel přes čtyři hodiny," přiblížil podmínky a prostředí Petr Vabroušek.

Ten však myslí na dobrý výsledek. ,,Závodu se zúčastní čtyřiačtyřicet běžců z dvaadvaceti zemí. Mezi favority určitě patří Australané, Irové a Američané, kteří se na podobné podniky specializují. Já však doufám, že se potkám s podobnou formou jako v roce 2013 na Antarktidě a budu bojovat o vítězství," plánuje Vabroušek. ⋌(hot)