„Je to senzace, bomba, v to jsme před turnajem jen doufali. Přitom stejně blízko jsme měli i k titulu,“ přiznává zlínský brankář Ludvík Písek, jenž bezprostředně po finále s MO Svitávka neskrýval velké zklamání.

„Zápas, ve kterém jste neustále dotahovali náskok soupeře, skončil v řádné hrací době 3:3, stejně jako po sedmiminutovém prodloužení. Rozhodly tak penalty, ve kterých jsme ale zklamali, nedali ani jeden ze tří pokusů, navíc já nechytil ani jeden soupeřův,“ sypal si popel na hlavu. „V této fázi je to ale loterie. Na rozdíl od soupeře jsme si vybírali špatné strany branky.“

Ludvík Písek byl přitom blízko dalšímu, celosvětovému primátu. V sálové cyklistice totiž patří za obojživelníka, tedy vedle kolové se věnuje i krasojízdě na kole, kde získal již pět titulů. „Nevím o nikom, kdo by měl tituly z obou disciplín,“ směje se Písek. „Na druhou stranu nic nebalím, titul v kolové je pro mě stále velká výzva. I proto jsem tuto sezonu v krasojízdě vynechal,“ upřesnil 34letý člen Sokola Zlín-Prštné.

Ty největší oslavy senzačního stříbra zlínskou dvojici pod vedením reprezentačního trenéra Milana Chovančíka teprve čekají. „S Mirkem jsme hned v sobotu slavili, ale nijak závratně, turnaj byl vyčerpávající. Vše doženeme na oddílových oslavách,“ přiznává Písek.
Uplynulé finále českého šampionátu se již hrálo podle nových pravidel. Kvarteto nejlepších změřilo síly systémem každý s každým a do bojů o finále šli jen dva nejlepší, přičemž se již započítával výsledek z první fáze turnaje. „I zde jsme s novými mistry remizovali – 2:2,“ poukázal na vyrovnanost defenzivní hráč Zlína, který se tak po víkendu může těšit na starty v rámci Světového poháru v příští sezoně. „Jiná výhoda z pozice vicemistra nevyplývala. Na světový šampionát se nepodívá ani mistrovská Svitávka. Finále se hrálo jen o pozici náhradníka. Účast na nejprestižnější akci roku za měsíc v Belgii si totiž na základě bonifikace zařídila v sezoně suverénní, nakonec ale až bronzová SC Svitávka,“ potvrdil úspěšný sálový cyklista. „Asi jsme je nahlodali my, když jsme je jako první porazili. Nebyli ve formě, byli nervózní,“ vypozoroval.

Třebaže extraliga skončila, sezona pro úspěšnou zlínskou dvojici nekončí. Čeká je série přátelských mezinárodních turnajů. „Po krátkém času na odpočinek budeme již pilovat formu na další ročník. Chceme využít možnost zahrát si některý z turnajů Světového poháru, kde budeme mít možnost porovnat se s nejlepšími a dál se zlepšovat,“ věří Ludvík Písek.

Konečné pořadí MČR v kolové elite 2018: 1. MO Svitávka, 2. TJ Sokol Zlín-Prštné, 3. SC Svitávka, 4. Favorit Brno.