„Bude to hodně těžké, ale určitě v Zubří budou bojovat do posledního kola," věří 28letý pivot, který v létě přestoupil do kádru lídra I. ligy právě z Valašska.

„Zubří má ještě zájem o mou pomoc, bude ale záležet, jak se domluví se zlínským vedením. Původně dohoda zněla na tři utkání, nakonec jsem odehrál ještě o jedno navíc," připomněl Pernica.

Je reálná šance, že Zubří ještě v tomto ročníku pomůžete?

Protože se ve Zlíně zranili dva hráči, už by to byl docela risk. Když jsme ještě měli zimní pauzu, bylo to jednodušší. Nyní by bylo daleko složitější odehrát za víkend dva zápasy – za Zlín a Zubří.

Vy sám byste chtěl ještě pomoci Zubří?

Lákalo by mě si teď zahrát proti Karviné, je to klasický rival z minulých let, derby s ní je pro každého svátek. Záleží ale na vedení, jeho rozhodnutí akceptuji, což jsem říkal i trenéru Zubří Mičolovi.

Jak se po čtyřech duelech v Zubří díváte na svůj návrat? Jak moc se tým a jeho hra změnily?

Kádr se hodně obměnil, nyní leží hlavní zodpovědnost a tíha na hráčích, kteří se v minulé sezoně nedostali pořádně na hřiště. Kvalita sice není špatná, ale schází mi tam větší bojovnost a tahouni typu Stržínka či Miky. Proto je nyní Zubří tam, kde je.

Po přestupu do Zlína vaše srdce již bije jen pro něj?

(Smích.) Určitě dál fandím Zubří, kde jsem zažil překrásné házenkářské časy. V současnosti ale již dýchám za Zlín, zde mi to vyhovuje, navíc nyní již hraji jen pro zábavu.

Jak vidíte ambice Zlína v odvetné části?

Určitě jsem čekal vstup do odvet snazší, výhru nad předposlední Litovlí (26:24) jsme museli opravdu vydřít. Každopádně i tyto body se počítají a podobných zápasů může být více. Věřím ale, že soutěž vyhrajeme a popereme se o vytouženou extraligu.

Zatím jste v soutěži nezaváhali. Dá se vyhrát bez ztráty bodu?

Bylo by to pěkné, ale před námi je ještě hodně zápasů, navíc mnohem těžších než na podzim. Je však mnoho důvodů, které nás ještě mohou o body připravit. Pro nás není cíl vše vyhrát, ale být na konci sezony první.

Má Zlín na to, aby se prokousal do extraligy?

Určitě ano. Navíc není úplně jisté, jestli se baráž vůbec bude hrát. Blíží se totiž valná hromada českého svazu a bude záležet na novém vedení, zda extraligu opravdu zúží, nebo zachová a vítězem I. ligy nejvyšší soutěž doplní na tradiční počet 12 účastníků. Já jsem pro tuto variantu. Mně osobně moc nesedí, že se pravidla v nejvyšší soutěži tak často mění – jednou je play off, pak zase nástavba. Mělo by se to vše usadit. Extralize by prospěl jednotný řád na několik sezon dopředu.

V neděli od 16 hodin se Zlín podruhé v odvetné části představí v domácím prostředí proti Chodovu. Čekáte snazší vítězství než posledně?

Určitě budeme chtít vyhrát. V odvetné části ale nebude žádný zápas jednoduchý, soupeři se už na nás chystají jako na lídra. Věřím však ve vítězství.