Prvních dvacet ročníků se plavalo ve 25metrovém bazénu. Od roku 1984 se konání přestěhovalo na nově otevřenou padesátku, kde bylo uspořádáno dalších 16 ročníků. Od roku 2001 se Vánoční cena vrátila zpět do 25metrového bazénu. Od prvního ročníku se ve zlínském bazénu utkali sportovci z více než dvaceti evropských zemí. Nejvíce vítězství v jednotlivých disciplínách si odnesli zlínští plavci. Marcela Kubalčíková zvítězila na motýlkových, kraulových a znakařských tratích celkem ve 42 případech a Daniel Málek v prsových disciplínách dominoval 22krát.

„Letos by měl patřit mezi hlavní taháky především start pěti účastníků nedávného mistrovství Evropy v Dánsku. Přihlášení jsou Martin Verner, Bernard Kočař, Martin Baďura, David Kunčar a Martina Moravčíková," vyjmenoval šéftrenér tradičního Plaveckého klubu Zlín Petr Přikryl, jenž věří, že se v kvalitní konkurenci prosadí i zástupci pořádajícího oddílu.

„Hodně si slibujeme hlavně od Markéty Strapkové a Honzy Jelínka," připomněl Přikryl dva své nejlepší plavce z prosincového mistrovství republiky. „Osobně jsem hodně zvědavý i na Karla Beníčka. Po letním odchodu za studijními povinnostmi do Prahy za nás ještě nezávodil," těší se zlínský trenér na start bronzového medailisty z letního republikového šampionátu.

Na startovní bloky se postaví zhruba 260 závodníků ze 35 plaveckých klubů. Celkem je na programu 36 disciplín. Ze zahraničních výprav budou startovat plavci z Polska a Slovenska.

Sobotní program začíná v 10 hodin, pokračování je na programu od 15. hodiny. V neděli se startuje již v devět hodin ráno.