K již druhému Grand Prix Bugatti přidali vzpomínkovou jízdu Zlínské osmy a navíc v pátek a sobotu uspořádali na zámku Napajedla výstavu asi 80 historických vozidel.

„Zájem veřejnosti mě mile překvapil a popravdě řečeno mě dostal do velkých potíží. Původně plánovaná akce rázem nabral velkých rozměrů, neboť kromě exhibiční jízdy pořádáme i výstavu veteránů. Je pro zajímavost. Všechny vozy jsou na dobu akce pojištěné a výše krytí atakuje hranici dvou miliard korun," ohromil Ladislav Samohýl, hlavní organizátor Grand Prix Buggati a Zlínské osmy.

Oproti loňskému ročníku ale tentokrát do žádného z třicítky vozů, které se při vzpomínkových jízdách představí, neusedne. „Loni jsem ještě vezl svého otce, letos mi to velké množství organizačních povinností nedovolí," pokrčil rameny zlínský podnikatel a velký milovník historických vozů.

Zájem zúčastnit se v pátek jízdy na trati městské rychlostní zkoušky byl ohromný.

„Propustnost tratě je maximálně 30 vozů, přičemž pro větší bezpečnost bych raději viděl ještě o pět méně. Opět dostaly přednost vozy z 30. let minulého století a ty z doby největší slávy Elišky Junkové," upřesnil šéf akce, který i přes stáří exponátů v řadě případů očekává větší soutěživost posádek.

„Řada z nich mi již hlásila, že nakoupila nové gumy, navíc se již nyní mezi sebou špičkují. Zajímavostí bude vystoupení Bolka Polívky v roli spolujezdce Alfy Romeo 8C, který sehraje scénku, kdy s destilovacím přístrojem v kufru bude ujíždět před spravedlností," pousmál se Samohýl.

Všichni aktéři exhibiční jízdy mají sraz v pátek ve 14 hodin v Napajedlech, odkud se pak společně v koloně přesunou do centra Zlína. Zpět se vypraví po 20. hodině.

„Celý večer minimálně do druhé hodiny ranní nám na zámku zpříjemní kapely Rangers, Hradišťan a Spirituál kvintet. O den později pak proběhne výstava a od rána velká burza náhradních dílů pro veterány," zve Samohýl.

Program setkání historických vozů

Pátek 31. srpna

14.00: sraz na zámku Napajedla

15.30: odjezd do centra Zlína

16.15: přesun účastníků do místa startu vedle 21. budovy areálu Svitu, výstava vozidel

19.00: start Grand Prix Bugatti

19.30: start vzpomínkové jízdy Zlínská OSMA

21.30 – 2.00: společenský večer v prostorách zámku Napajedla za účasti skupin Rangers, Hradišťan a Spirituál Kvintet

Sobota 1. září

Od časných hodin na vymezených plochách areálu zámku Napajedla burza náhradních dílů a memorábilií ve vztahu k historickým vozům

8.00: výstava historických vozidel účastníků setkání v areálu

10.00: představení věrných kopií automobilů Bugatti T35 ze série Nostalgic Edition

12.00: předání pamětních listů účastníků.