„Jsme všichni rádi, že se náš podnik podařilo i s pomocí zvýšené podpory kraje a města Zlín udržet mezi elitou starého kontinentu, kam patříme nepřetržitě od roku 1984," konstatoval tiskový mluvčí Barumky Roman Ordelt.

Promotér šampionátu Eurosport první podobu kalendáře, který bude mít desítku soutěží, oznámil v pátek popoledni. Z něho vyplívá, že se o titul evropského šampiona bude závodit od ledna do listopadu na sněhu, asfaltu i šotolině.

Definitivní podoba kalendáře má být potvrzena Světovou radou motoristického sportu FIA na zasedání v katarském Doha 3. prosince.

„Jednání byla dlouhá, ale jsme rádi, že úspěšná. Jak už bylo avizováno, promotér požadoval navýšení startovního, jehož přesnou výši ale nebudeme zveřejňovat. Jen mohu potvrdit, že to bylo v jednotkách milionů korun," odmítl být z taktických důvodů konkrétnější Ordelt.

Vedle Barumky si své místo udržela také belgická Ypres Rally, naopak překvapivé je vyřazení švýcarské Rallye du Valais. Zůstávají oba pobaltští nováčkové, tedy lotyšská Rally Liepaja i Estonia Rally. Celkem tři rallye by se měly odjet opět na ostrovech - Azory, Kypr a Korsika.

Polovina mistrovství Evropy 2015 se podle plánů bude odehrávat na asfaltu, druhá pak na nezpevněném povrchu. Na šesti podnicích pak budou bojovat o body juniorští jezdci. Sezónu zahájí na kraji roku rakouská Jänner Rallye.

Předpokládáný kalendář ME FIA 2015

4. - 6. ledna: Jänner Rallye, Rakousko asfalt/led/sníh
6. - 8. února: Rally Liepaja, Lotyšsko šotolina/led/sníh  ( J )
2. - 4. dubna: Circuit of Ireland Rally, Severní Irsko asfalt  ( J )
4. - 6. června: SATA Rallye Açores, Portugalsko šotolina  ( J )
25. -27. června: Geko Ypres Rally, Belgie asfalt  ( J )
17. - 19. července: auto24 Rally Estonia šotolina  ( J )
28. - 30. srpna: Barum Czech Rally Zlín, ČR asfalt  ( J )
25. -27. září: Cyprus Rally, Kyperská republika, šotolina
9. - 11. října: Rally of Greece, Řecko šotolina
5. - 7. listopadu: Giru di Corsica-Tour de Corse, Francie asfalt