Základ pro svůj úspěch v hlavním městě položil ironman z Malenovic už v prvním závodu v terénním triatlonu, v němž na tratích 1 – 27 – 7 kilometrů obsadil mezi specialisty časem 1:42:18 třetí místo.

„Plavání probíhalo ve Vltavě a já jsem po něm šel z vody ze druhé až třetí pozice. Během jízdy na horském kole jsem však začal stahovat náskok na Jonáše Vojtěcha, bohužel v posledním sjezdu jsem měl vinou zamotaného řetězu pád. Oprava mě zbrzdila o čtyři minuty, a proto jsem byl při závěrečném běhu nucený bojovat o bronzovou příčku," zavzpomínal na průběh prvního závodu Vabroušek.

V následném českém železném muži triatlet z Malenovic na mírně zkrácených Ironmanových distancích 2,5 – 180 – 42,2 kilometru dominoval. Závod vyhrál v čase 8:14:09.

„Po nočním silném dešti se voda ve Vltavě zvedla, a proto se plavalo pouze po proudu. Hned na začátku cyklistiky se mi podařilo posunout se do čela. Zhruba sto kilometrů jsem byl v čele s Godartem, než se mi podařilo od Lucemburčana odpoutat se. Do depa jsem přijel s jedenáctimi­nutovým náskokem, ale v závěrečném maratonu byl Godart opět hodně nepříjemný. Nakonec se mi však vítězství v cíli podařilo uhájit o tři a půl minuty," informoval spokojený Petr Vabroušek. 

Lubomír Hotař